I fjol inledde Stockholms stad ett utökat samverkansavtal med polisen. Martin Marmgren är gruppchef för områdesgruppen lokalpolisområde Rinkeby, och beskriver en komplex bild av området.

– Dels är det en extrem nivå på det dödliga våldet, vapen och kriminella grupperingar som sätter skräck i hela områden. Samtidigt ökar tryggheten på gator och torg, den öppna droghandeln har minskat och polisnärvaron har ökat, säger han.

Viktigt med samverkan

Marmgren menar att situationen i Järva går åt rätt håll på många sätt, men att en nyckel till ytterligare förbättring är just ordentlig samverkan.

– Vi behöver konkreta sammanhang där skolledning, fältassistenter, socialtjänst och polis träffas, för att få till rejäla synergier kring det förebyggande och främjande arbetet.

Han berättar att samverkan visserligen fungerat bra på många sätt, men att det främst handlat om personliga relationer som byggts upp sinsemellan, inte lika mycket om struktur.

– Nu sker dock ett spännande arbete inom ramen för samverkansavtalet med syfte att stadsdel för stadsdel bygga upp lokala områdesgrupper som vi behöver, säger han.

"Svårt att räcka till"

När regeringen presenterade sin budgetproposition stod det klart att polisen får ett tillskott på 1,65 miljarder kronor 2022, något som ligger i nivå med vad man yrkade på. Samtidigt meddelande regeringen att satsningen på att det ska bli 10 000 fler anställda fortgår, något Martin Marmgren välkomnar.

– Det är väldigt svårt att räcka till i dagsläget. Polisen är i dagsläget duktig på mycket av det repressiva, som brottsutredningar och kontroller, men inte lika van vid att jobba brottsförebyggande, säger han och fortsätter.

– Vårt jobb ska inte bara vara att springa på de hetaste bollarna. Vi måste få utrymme att kunna höja blicken mer.