– Jag hade tur, säger Lisa Karlsson om sin fantastiska bild på duvhöken vid gångvägen i närheten av Sankt Eriksbron.

– Jag har även sett en rovfågel på en innergård som ligger i närheten men är inte säker på att det var samma.

Att Mitt i får bilder på rovfåglar mitt i stan hör inte till vanligheterna, men de är faktiskt inte så ovanliga här som man kan tro, enligt Gunilla Hjort, ekolog vid Stockholms miljöförvaltning.

– Just duvhök och sparvhök har vi ganska gott om i Stockholms stad, säger ho

Mitt i Kungsholmen lade upp bilden på Lisas duvhök på Facebook och frågade om fler hade gjort spaningar. Och många hade faktiskt sett rovfåglar.

Marianne Brändström berättade till exempel att hon hade sett en duvhök på sin balkong på Stagneliusvägen för några veckor sedan.

I hela riket är duvhöken däremot ovanlig och faktiskt rödlistad sedan 2015 i kategorin ”nära hotad”. Men när Stockholms stad lät göra en undersökning 2016 med hjälp av personer som ringmärkt duvhökebon visade det en motsatt utveckling.

– De kom fram till att antalet revir av duvhök med stor sannolik har ökat i Stockholms stad sedan 00-talet, säger Gunilla Hjort.

Att arten är nationellt rödlistad tror man har med skogsbruket att göra. Fågeln gillar inte att jaga i tät ungskog, födounderlaget är inte lika rikt där längre.

Skogen i Stockholm är däremot gammal vilket passar höken bättre.

– Vi vet att duvhöken jagar i innerstan och att flera av reviren sträcker sig över innerstan. Så det är inte ovanligt att se duvhöken där när den jagar. När den häckar behöver den däremot gammal skog med rejäla träd, säger Gunilla Hjort.

Vad lockar duvhökarna till just innerstan då? Det schyssta käket så klart.

Tamduvor som hänger vid tätt befolkade platser är en favorit. Kråkor och skator kan den också äta. Även råttor och smågnagare slinker ner.

– Det finns ju gott om ekorrar och råttor i stan. Duvhöken har ganska mycket mat här, vi tror att det är en av orsakerna att det är ett så tätt bestånd tillsammans med att det finns många lämpliga häckningsträd.