Ombyggnad och nya butiker ska göra Sergelgatan mer attraktiv. Foto: Eira Desax

Så ska Sergelgatan leva upp igen

Konst, musik, mat och digital kultur. Sergelgatan ska leva igen. Nya ställen har öppnat och ännu fler är på väg.

  • Publicerad 15:30, 29 apr 2022

Vi konsta­terade att Sergelgatan inte hade rätt puls

Sergelgatan ska få tillbaka sin forna glans.

Under den parollen arbetar Vasakronan, ägare av fyra av skraporna på gatan som under en tid har varit byggarbetsplats. Flera stora aktörer har lämnat sina lokaler, däribland H&M i hörnet vid Hötorget, Stadium och McDonalds.

I stället har nya tillkommit och fler är på väg. Hittills finns till exempel det digitala kulturcentrumet Space i AMF:s fastighet närmast Sergels torg, second hand-butiken Arkivet, museet Paradox och två nya restauranger signerade Bockholmengruppen: Hötorgets kvarterskrog och Italienskan. Den senare med servering
på Hötorgsterrassen.

– När jag först fick frågan från fastighetsägaren för tre år sedan tänkte jag inte så mycket på läget, men nu känns det som att vi är med och gör om en av Stockholms mest centrala delar, säger Peder Smith, vd för Bockholmengruppen.

Dog vid 18-tiden

– Det kommer att bli en riktig förändring, en gata som är mer än bara shopping. Jag tror att man senare kommer att prata om ett ”före” och ett ”efter”.

Att styra innehållet mot mat och upplevelser är ett medvetet val av fastighets­ägaren.

– När vi började att titta på Sergelgatan konstaterade vi att den inte hade rätt puls. Den har fördelen att vara en gågata, men ändå dog den vid 18-tiden efter att butik­erna stängt, säger Ronald Bäckrud, Vasakronans regionchef i Stockholm.

– Vi och de andra fastighetsägarna har resonerat med staden och funderat på hur vi kan skapa mer liv på gatan.

2015 öppnade Vasakronan upp Hötorgsterrassen, som hade varit stängd sedan 1970-talet.

– Det blev foodtrucks och vi hade öppet på Kulturnatten och samarbetade med en förskola som odlade på taket. Det var ett test som blev en succé. Vi visade konkret vad man även skulle kunna göra med Sergelgatan, säger Ronald Bäckrud.

Sedan dess har arbetet med att omvandla gatan pågått.

– Det har varit en långsiktig satsning som har krävt tålamod och en del tillfälliga lösningar i tomma lokaler. Sergelgatans konsthall är ett exempel på hur det kan livas upp medan bygget pågår. Vi har några lokaler kvar att fylla men gatan har börjat ta form. Det handlar om att ha rätt mix av butiker, kaféer och upplevelser.

I slutet av 2022 är planen att man ska färdigställa det sista, till sommaren 2023 ska även de nyrenoverade kontoren uppe i andra Hötorgsskrapan vara klara.

Nitar och t-shirts

På gång att öppna på gatan är bland annat familjeägda konditoriet RC Café & Pâtisserie och ”Spirit Of...”.

Det senare öppnar i december och vill skriva om reglerna för vad som är ett museum. Bland andra är det Janne Broman, som både är en av grundarna till Fotograf­iska och nyligen öppnade Paradox, som står bakom satsningen.

– Det kommer att bli ett helt annat liv. En del ställen kommer att ha öppet till elva, tolv på kvällen. Nu hoppas vi att det ska kunna hända saker även på Hötorget på kvällarna. Det finns mer att göra i området, säger Ronald Bäckrud.

Men allt är inte nytt på Sergelgatan. På nummer 13 ligger sedan 1983 Punkt shop, stället som säljer diverse nitar, armband och t-shirts med bandtryck med mera. De kör på, utan webbshop.

Klarat alla kriser

– Vi har klarat oss genom alla kriser. Punkt shop är en alternativ livsstilsbutik med udda saker. De flesta från Stockholm har haft en period när de har varit här och handlat. Vi har ett bra läge under bron, det är här folk samlas om det börjar regna, säger Dawud Nassef, anställd i butiken.

Jeanette Eriksson, 35, Karlaplan, med Sigvid, 1 år: – I dag är Sergelgatan en transportsträcka. Jag tror att det kommer att bli bra med museum och lite mer kreativitet. Jag är musiker själv och gillar kultur. Det får gärna bli fler uteserveringar och mer grönska här. Det skulle kunna bli lite mer kontinentalt och härligt, så som Stockholm kan vara. Foto: Eira Desax

Stadium och H&M försvann

Exempel på ställen som lämnat Sergelgatan:

McDonalds.

Stadium.

H&M i hörnet vid Hötorget.

Nya:

Museet Paradox. Med över 70 paradoxbaserade utställningsföremål får man bland annat lära sig mer om hur hjärnan, människans visuella förmåga och perception fungerar.

Arkivet. Second hand-butik som enbart säljer damkläder, högst några år gamla.

Hötorgets kvarterskrog.
I H&M:s gamla lokal.
Öppet sju dagar i veckan, 365 dagar om året. På torsdagar är det aw med ostron och livemusik.

Visa merVisa mindre