Huset med 63 hyresrätter kommer att bli det femte punkthuset vid Medsolsbacken och Maltesholmsvägen nedanför centrum. Bakom planerna står Stockholms stad och Sveafastigheter Utveckling AB.

Nu har planerna presenterats och allmänheten har chans att tycka till. Enligt staden är huset anpassat till områdets omgivande arkitektur till form, material och färg. I den utskjutande bottenvåningen planeras för butikslokal och på andra våningen ett LSS-boende.

Satsning på färre bilar

Förhoppningen är att det finns många cyklister bland hyresgästerna. I bottenvåningen finns planer för ett cykelrum för 90 cyklar. I tillägg ska det bli 60 cykelplatser utomhus och både cykelpool och bilpool för de som vill dela fordon.

I satsningen märks också kylskåp i bottenvåningen där mat som kommit med bud kan placeras. De som flyttar in kommer också kunna få råd av en resecoach de första åren, samt ett laddat SL-kort vid inflyttningen.

"Tjänsterna ska möjliggöra att fler människor och varor kan transporteras av färre fordon. Det är en smartare användning av resurser och frigör ytor som annars skulle används till privat bilparkering." skriver arkitekten Alina D. Petersson i ett mejl till Mitt i.

Satsningarna bort från bil, gör att byggföretaget kan se fram emot "rabatt" av staden när det gäller att bygga parkeringsplatser. I stället för nyckeltalet 0,55 parkeringsplatser per lägenhet kan byggherren rikta in sig på 0,36 platser per lägenhet.

Hus planeras högre

Allt är dock inte frid och fröjd. Bland grannar finns ett stort missnöje över planerna och staden skriver i underlaget att för somliga boende kommer en del av den befintliga utsikten att ersättas av ett punkthus. Planen nu är dessutom 14 våningar jämfört med den tidigare inriktningen på 12 våningar.

Hur ser du på att våningsantalet ökar när det redan kommit protester mot huset från grannskapet?

"Under arbetet har vi tittat närmre på husen intill och valt att i samrådet pröva en höjd på byggnaden som förhåller sig till dem. Huset ska upplevas som det lägsta på Medsolsbacken och målet är att det tillsammans med de befintliga husen utgör en sammanhållen helhet. Just nu pågår samrådet där grannarna kan lämna in synpunkter på förslaget." skriver Alina D. Petersson.

Solstudierna visar hur skuggor under delar av dagarna kommer att kastas på omgivande hus. Samtidigt påtalar staden det stora behovet av bostäder i Stockholm.

https://www.mitti.se/nyheter/grannar-protesterar-mot-hoghuset-i-hasselby/repucE!74oEWhtY7pOPQ9x1uHqpg/

https://www.mitti.se/nyheter/hon-ar-for-hoghusbygget-i-hasselby/repudm!LjR@NBoI7W@rYXjs0MA8Q/