Nyligen stängde Åhléns vid Fridhemsplan och flyttade till mindre lokaler vägg i vägg.

I den bantade butiken med ingång från Sankt Eriksgatan ska Åhléns ligga i väntan på att den stora ombyggnaden av huset vid Drottningholms­vägen blir klar.

– Det ska bli hotell, kontor, handel, restaurang, bar och kafé i fastigheten. Åhléns ska vara en del av gatuplanet och vi återkommer så snart vi har nyheter om ytterligare hyresgäster, säger Anna Fager Persson, kommunikatör vid Alecta Fastigheter

Landmärken och takåsar

Klart är dock att Kungsholmen får en krog med utsikt. Huset blir efter ombyggnaden nämligen två våningar högre än i dag. Det översta planet blir en takrestaurang med 360 graders vy över Stockholm.

– På plan elva blir det en restaurang och bar under tak, med panoramautsikt över Stockholms landmärken och takåsar.

Våren 2026 ska allt vara klart och då öppnar den nya takbaren som ska att ligga i de påbyggda våningarna på huset.

Våren 2026 ska allt vara klart och då öppnar den nya takbaren som ska att ligga i de påbyggda våningarna på huset.

Bobak studio och Kaminsky arkitektur

Även om det finns klassiker som Solstugan i Fredhäll och en skybar i DN-huset som öppnade förra året, är Kungsholmen svältfödd på takbarer. De flesta i stan ligger på Söder och Norrmalm.

Restaurangen och baren vid Fridhemsplan ska ligga under tak, men det kommer att finnas en 73 kvadratmeter lång terrass ut mot Drottningholmsvägen och Rålambshovsparken.

– Glaspartierna går att dra undan vilket suddar ut känslan mellan inne och ute.

Våren 2026 väntas allt vara klart. Utöver de nya våningarna är den stora förändringen av huset att ena halvan blir hotell­, medan den andra fortsätter att vara kontor.

Ett byggplank

Hotellet ska drivas av tyska designhotellkedjan Ruby Hotels som än så länge inte finns i Skandinavien. Gatuplanet fylls av hotellobby, handel och restauranger.

– Vi vill göra Fridhemsplan till en given destination i Stockholm, säger Helena Ågren vid Alecta Fastigheter.

De tillfälliga avspärrningarna som står runt fastigheten ska under våren ersättas med ett byggplank som enligt Alecta ser trevligare ut.

På husets innergård ska Alecta Fastigheter dessutom bygga ett bostadshus med 35 bostäder. Mitt i har tidigare berättat att de lägre våningarna i det huset blir stadsradhus och att resterande våningar blir lägenheter. Det blir antingen bostadsrätter eller­ ägarlägenheter.

Så här vill Alecta Fastigheter bygga på innergården vid Fridhemsplan. Här väntar man fortfarande på startbesked för att få börja bygga.

Så här vill Alecta Fastigheter bygga på innergården vid Fridhemsplan. Här väntar man fortfarande på startbesked för att få börja bygga.

Okidoki arkitekter

Hur långt gångna är ni där?

– Vi inväntar startbesked, säger Anna Fager Persson