På bordet i samlingsrummet har det bullats upp med kanapéer och alkoholfritt bubbel.

Måhända inte den vanligaste synen på ett äldreboende.

Samtidigt kan just småplock vara ett knep för att få seniorer att äta mer. Om det har personalen på Duvbopark fått lära sig, och därför firas det på boendet i dag.

– Det handlar om hur man ska få äldre att äta så mycket som möjligt. Då är det viktigt att inte lägga upp för mycket på en gång, utan att i stället skapa lite "smågodiseffekt", säger kostvetaren Janina Blomberg.

Bubbel och applåder när undersköterskan Marie Obrou Kouakou tar emot certifikatet. Biträdande enhetschef Suzanne Myrland häller upp "Nozeco".

Bubbel och applåder när undersköterskan Marie Obrou Kouakou tar emot certifikatet. Biträdande enhetschef Suzanne Myrland häller upp "Nozeco".

Alexander Kuronen

Hon och kostkompanjonen Marie-Louise Ankersson ligger bakom ÄTUP, ett initiativ som ska höja kunskapen om att förebygga undernäring bland äldre.

I skrivande stund har 43 sådana certifikat i 15 kommuner delats ut. För Sundbybergs del har personal på samtliga tre kommunala äldreboenden nu genomgått den fyra timmar långa, digitala utbildningen.

Ingen samlad bild

Sundbybergs stad har ingen samlad bild av hur utbredd undernäringen är bland äldre i kommunen. Men omkring hälften av dem som bor i särskilda boendeformer bedöms ha ett BMI under 22, vilket kan göra dem aktuella för förebyggande åtgärder mot undernäring.

Enligt äldrenämndens ordförande Towe Bengtsson (V) är måltiderna en prioriterad politisk fråga inom äldreomsorgen.

– Vi pratar om det och erbjuder lunch bland annat på träffpunkterna. Det är viktigt med inte bara det som är på tallriken utan även allt runtom. Är det en otrevlig miljö äter man inte även om det är gott.

Towe Bengtsson (V), ordförande i äldrenämnden.

Towe Bengtsson (V), ordförande i äldrenämnden.

Alexander Kuronen

Härnäst väntar ÄTUP-utbildning även inom dagverksamheten, säger hon.

Ska beskriva maten

Att öka aptiten hos de äldre är värdefullt på flera nivåer, menar Marie-Louise.

– Det finns enorma vinster för dels samhället, när det gäller kostnaderna, dels individen.

En metod kan vara att bli bättre på att, så att säga, sälja in måltiden.

– En del kanske ser dåligt eller inte har samma luktsinne som tidigare. Då går det att trigga aptiten genom att beskriva maten i stället: "Det är fisk, den doftar så här, den är krispig", säger Janina.

Bör inte den här sortens kunskaper redan finnas på äldreboenden?

– Egentligen ska man kunna det här när man jobbar i omsorg. Utmaningen är att implementera det i större grupper.

Kostvetarna Janina Blomberg och Marie-Louise Ankersson har grundat Ätup.

Kostvetarna Janina Blomberg och Marie-Louise Ankersson har grundat Ätup.

Alexander Kuronen

Undersköterskan Marie Obrou Kouakou tycker att utbildningen har varit givande, även om viss information var bekant sedan tidigare.

Ett par lärdomar hon har dragit: Lägg upp maten snyggt – och samarbeta mellan avdelningarna.

Marie Obrou Kouakou är undersköterska på Duvbopark.

Marie Obrou Kouakou är undersköterska på Duvbopark.

Alexander Kuronen

– Vi hade en person som inte gillade dagens meny. Då gick vi ner en våning, hämtade mat de hade där och värmde den. Sedan åt han upp allt på tallriken.

Men det händer att maten inte når alla magar. Om det vittnar 69-årige Hans Finn som bor på Duvbopark.

– Jag har märkt att vissa inte vill.

Ni som bor här, pratar ni om maten?

– Ibland kan någon säga "usch, det här var inte gott".

Hur gör du själv när det inte är gott?

– Då äter jag ändå. Jag tänker att det får väl duga.

Hans Finn på sitt rum på Duvbopark.

Hans Finn på sitt rum på Duvbopark.

Alexander Kuronen

Vill öka restaurangkänslan

När personalen på Duvbopark frågade de äldre vad de saknade på matsedeln blev svaret pizza.

– Så vi har ordnat en foodtruck. Jag tror att den kommer i maj, säger Suzanne Myrland, biträdande enhetschef.

I samtalen har en del även anmärkt på att maten brister i variation. En utmaning när det rör sig om 21 måltider i veckan, konstaterar Suzanne.

Hon har försökt göra dessa tillfällen trevligare genom att skriva ut matsedlar som ställs fram på borden. Målet är att öka restaurangkänslan.

– Det har inte bara med maten i sig att göra, utan även hur den presenteras.

Hans Finn då? Han är nöjd med kvaliteten på krubbet – även om han tycker att den kan vara ojämn.

– Köttbullar med sås och potatis är gott, medan en del varmrätter smakar okryddade. Men fisken har blivit bättre. De kanske har saltat den mer.

Läs även: Naturen har flyttat in på äldreboendet Ekhöjden