Förlossningskliniken vid Danderyds sjukhus, där 50-talet barnmorskor sagt upp sig under hösten, välkomnar nu att förlossningen på S:t Görans sjukhus öppnar redan 2023, och inte 2026 som tidigare planerat.

− En positiv åtgärd för att öka tillgängligheten och därmed också förbättra arbetsmiljön hos oss såväl som på övriga förlossningskliniker i Stockholm, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.

En barnmorska per födande

Kliniken arbetar nu med ett åtgärdsprogram om åtta punkter. Den mest prioriterade är att ha en bemanning som gör det möjligt att barnmorskorna har ansvar för en födande kvinna åt gången, och inte som nu ofta får ta hand om flera samtidigt.

− Självklart hoppas jag att alla barnmorskor som har valt att säga upp sig nu känner tillförsikt inför framtiden, säger Maria Persson, verksamhetschef för Kvinnosjukvård och förlossning.

Mer pengar

Det är nu en månad sedan som regionen tillsatte en förlossningsamordnare för att möta barnmorskekrisen, där hundratalet sagt upp sig det senaste året, varav flest på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.

https://www.mitti.se/nyheter/ny-forlossningsklinik-kan-oppna-i-stockholm-2023/repulb!aBvR7ZvKPtyji6spwUaNRQ/

Regionen har skjutit till över en halv miljard kronor de närmaste åren för att klinikerna ska kunna förbättra arbetsmiljön. Senast i veckan meddelade det blågröna styret att den nya förlossningskliniken på S:t Görans, som låg i malpåse, nu öppnar.

Dessutom får sjukhusen en höjning på 5 000 kronor per förlossning, vilket ska göra det möjligt att anställa mer personal.