Slagstabadet i Norsborg ligger öde så här års.

Men när vädret tillåter är det ett av södra länets, och Botkyrkas, hetaste bad med i snitt fler än 200 badgäster per dag.

Och just sommardoppet är ett exempel på något som påverkas av EU:s lagstiftning.

Lagom till badsäsongen drar i gång, den 9 juni, är det dags för EU-val. Historiskt sett har valdeltagandet varit lågt både i Botkyrka och Salem trots att många av besluten som fattas i EU påverkar invånarna på lokal nivå. Vid senaste EU-valet 2019 röstade knappt 44 procent i Botkyrka och 58 procent i Salem.

Kontrollplan och ställer krav

Slagstabadet är ett av Botkyrkas två EU-bad. Här upprättas en kontrollplan inför varje badsäsong, om när kontroller ska göras på vattenkvaliteten. Då tittar man bland annat efter tarmbakterier.

– Vi tar ett förprov i mitten av juni och tre stycken till under badsäsongen som är juli till augusti. Det styrs i EU-lagstiftningen, säger Sofia Sjöstedt, miljö- och hälsoinspektör på Botkyrka kommun.

Hon poängterar dock att vattenprov görs även på alla kommunala badplatser som inte klassas som EU-bad, så som Stendahlsbadet i Tullinge och Brotorpsbadet i Vårsta.

– Vi gör inte skillnad i vår provtagning på om det är ett EU-bad eller inte. Vi vill att alla våra badplatser ska vara bra.

Måste agera

Vattenkvalitén ska tydligt gå att se på skyltar vid badet. Där ska även städas, finnas papperskorgar och toaletter.

– Det är nästan samma krav på alla offentliga badplatser men man får inte låta kvaliteten bli dålig på EU-baden. Då måste vi agera, det är det som är bra, säger Heli Lehtonen, miljöinspektör på Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Hon ser det som positivt att det finns en enhetlig skyltning, till exempel om man kommer till en ny plats på semester.

– När det står skyltat på samma sätt i hela Europa att det är en offentlig badplats och här tas prover – då vet man att det är en bra standard och att det bevakas.

I Salem finns en kommunal badplats: Möllebadet. Men det är inte ett EU-bad eftersom man inte når upp till 200 besökare per dag. Kommunen har därför inget krav på sig, men noggranna kontroller utförs ändå, säger kommunstyrelsens ordförande i Salem, Arne Närström (S).

– I dagsläget sköts tillsynen och provtagningen på samma sätt i praktiken som om det skulle vara ett EU-bad.