– Det är en lyx att äta lunch ute, säger Arianne Södermark.

Tillsammans med Sarah Furustedt har hon slagit sig ner på Steakhouse Huddinge för att äta hamburgare och falafel.

Med vid bordet sitter också dottern Iris, och Arianne Södermark säger att det kanske främst är på grund av att hon är föräldraledig som en utelunch känns dyr och lyxig just nu.

– Men jag har märkt att många jag känner har dragit ner rejält på uteluncherna, säger Sarah Furustedt.

De har betalat 125 kronor för sin lunch på Huddinge Steakhouse. Ägaren Tony Saide säger att han inte vågat höja priserna, trots att han skulle behöva på grund av ökade kostnader.

"Jag behöver höja priserna men jag vågar inte, 40 procent av min omsättning går till hyran",  Tony Saide, ägare Steakhouse Huddinge.

"Jag behöver höja priserna men jag vågar inte, 40 procent av min omsättning går till hyran", Tony Saide, ägare Steakhouse Huddinge.

Angie Gray

Vill fortsätta äta ute

121 kronor kostar en lunch i genomsnitt i Huddinge, vilket är betydligt billigare än innerstans 142 kronor. Julia Lindblad, som äter ute flera dagar i veckan på olika ställen i Huddinge, tycker att hon märkt av lunchpriserna ökar.

– Men jag tycker de har höjts lite varje år.

Hon har precis ätit upp sin lunch inne på Mango Sushi & Thai, och säger att hon kommer fortsätta äta lunch ute även framöver.

– Jag jobbar som städerska, på många olika ställen här runt omkring, då är det ofta mest praktiskt att äta ute för mig.

Det är även en av anledningarna till att hantverkarna Joakim Nyström, Robert Bengtsson, Bengt Jäderblom och Jörgen Gredin slagit sig ner för att äta lunch på favoritstället Folkes bistro. Här kostar en lunch 129 kronor.

– Vi äter här varje gång vi har jobb i Huddinge, säger Bengt Jäderblom.

På bild från vänster: Joakim Nyström, Robert Bengtsson, Bengt Jäderblom, och Jörgen Gredin är stammisar på Folkes bistro.

På bild från vänster: Joakim Nyström, Robert Bengtsson, Bengt Jäderblom, och Jörgen Gredin är stammisar på Folkes bistro.

Angie Gray

25 procent färre gäster

Robert Bengtsson tar med sig matlåda ibland, men sällskapet är också många gånger beroende av att kunna äta på lunchställen när de är ute på jobb.

Just på Folkes bistro märker de inte av några högre lunchpriser. Enligt ägaren Tobias Holmberg har restaurangen inte höjt lunchpriserna på två år.

– Vi har flera ben att stå på i vår verksamhet, och vill ha rörelse i lokalen.

Han säger att de höjda räntorna definitivt påverkat antalet lunchgäster för dem, och uppskattar att de är ungefär 25 procent färre numera.

– Sedan märker man att det satt sig att fler jobbar hemifrån, säger Tobias Holmberg.

Tobias Holmberg, vd Folkes bistro säger att kundflödet är lite mer ojämnt numera. "Det går i vågor".

Tobias Holmberg, vd Folkes bistro säger att kundflödet är lite mer ojämnt numera. "Det går i vågor".

Angie Gray

Högre priser på råvaror och livsmedel tillsammans med framför allt högre hyror, skattehöjningar och högre personalkostnader gör att situationen blir allt tuffare för många restauranger.

– Allt har höjts historiskt mycket på senare tid. Restauranger har inte lyckats ta ut de prisökningarna mot gästerna. Annars hade lunchpriserna varit mycket högre. Det beror sannolikt på att det råder stor konkurrens, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita.

Skulle behöva höja mera

Med Mitt i:s snitt på vad en lunch kostar i innerstan, 142 kronor, gör han en snabb uträkning. Hade försäljningspriserna följt höjningen av råvarupriserna så hade snittlunchen kostat nära 160 kronor.

Tobias Holmberg är lite bekymrad för restaurangernas framtid i Huddinge, främst på grund av höjda matpriser och hyror.

– Om de kommunala fastighetsbolagen vill ha restauranger i sina lokaler framöver kommer det behöva synas på hyrorna, säger han.

Julia Lindblad äter ofta ute eftersom det är praktiskt. På Mango Sushi & Thai blir det lunch ett par gånger i månaden.

Julia Lindblad äter ofta ute eftersom det är praktiskt. På Mango Sushi & Thai blir det lunch ett par gånger i månaden.

Angie Gray