Prisökningen på semlor i Stockholm är högre än inflationen generellt men ligger ungefär i linje med utvecklingen för bakelser, enligt Statistiska centralbyråns siffror.

– Semlan följer bakelseindex och har gått upp med ungefär 3,50 kronor jämfört med förra året, säger privatekonomen Anders Stenkrona.

Sämre försäljning

Ökningen innebär att en semla på ett konditori i Stockholm kostar 57 kronor i år. Av de tjugotal konditorier som Nordea undersökt är det flera som uttryckt att försäljningen är sämre än tidigare år.

– Det beror på en kombination av att folk har mindre i plånboken och att det kostar mer att baka en semla. Priset på socker och mjölk har ju gått upp, säger Anders Stenkrona.

Var går smärtgränsen för vad en semla får kosta?

– Den tycks gå vid 60 kronor. Inget av konditorierna vågade gå över den gränsen.

Semla skiljer sig från andra bakelser. För många, som kanske inte brukar handla på konditori, är den något man unnar sig en särskild tid på året. Semmelförsäljingen är viktig för att få en bra start på affärerna efter årets fattigaste månad.

Skiljer mer än 10 kronor

Snittpriserna i Göteborg och Malmö är betydligt lägre: 46 respektive 43,50 kronor.

– Den som vill ha en billig semla får åka till Malmö, säger Anders Stenkrona.