Att lyfta fram lokala aktörer inom mat och musik från Upplands-Bro är en av grundbultarna i en ny festival som gick av stapeln i Bro den 19 augusti.

Fler platser för möten

”Smaka på Upplands-Bro” är ett initiativ som två av styrelsemedlemmarna i Visit Upplands-Bro ligger bakom. Emil Almberg och Maria Brofalk ville skapa fler mötesplatser i Upplands-Bro och gjorde därför slag i saken och skapade festivalen som nu genomförts för första gången.

Emil Almberg och Maria Brofalk

Emil Almberg och Maria Brofalk

Pressbild

– Sista helgen innan skolan börjar kan vara lite tråkig för många. Vår tanke är att det här ska vara en kul grej som inte behöver kosta någonting, sa Maria Brofalk innan arrangemanget.

Hon framhöll samtidigt att man tänker att hela familjen ska kunna ta del och vara på plats.

Musik och mat

Gubbröra, Plecdrums, T & J och Bro spelmän med Anna Larsson stod på scen. Foodtrucks, Brogrillen och försäljning av närproducerat samsades med närvaro från föreningslivet. Allt med ett och samma syfte: Att skapa större kunskap om det som kommunen har att erbjuda.

Brogrillens Faruk Yildiz med kollega såg till att ingen gick hungrig.

Brogrillens Faruk Yildiz med kollega såg till att ingen gick hungrig.

Rafael Tanasescu

Men hur gick det då?

Även om det är svårt att uppskatta så tror Maria Brofalk att omkring 800 personer besökte området runt det gamla stationshuset i Bro under festivaldagen.

Försäljning av närproducerade varor var även en del av dagen.

Försäljning av närproducerade varor var även en del av dagen.

Rafael Tanasescu

– Vi hade allt ifrån småbarn till äldre som besökte oss. Personalen på Norrgården i Bro kom med boende under dagen.

Vad fick ni för respons, vad sa de som dök upp?

– Många sa att det här var ett härligt initiativ och att man hade trevligt. Vi fick också frågan om det blir fler gånger.

Och vad svarade du då?

– Det blir det garanterat. Vår tanke är att det här ska vara en tradition. Att sista helgen på sommarlovet innan skolan börjar så ska vi ha en sån här gemenskap.

Järnvägsparken fylldes på med folk.

Järnvägsparken fylldes på med folk.

Rafael Tanasescu

Hoppas växa

Inför nästa år hoppas hon att fler lokala krögare ska vilja vara med och visa upp sig och sin verksamhet. Men även att aktörer från föreningslivet ska ansluta.

– Vi ska växa inom det lokala, säger Maria Brofalk.