När Region Stockholm startade vaccinationen i fas 1 mot covid-19 prioriterades vaccin till hemsjukvården och hemtjänsten i ett antal kommuner och stadsdelar i socioekonomiskt svaga områden. Nu visar statistik att en hög andel i dessa områden vaccinerats.

– För att minska dödligheten i covid-19 har vi valt att prioritera vaccin till områden där det finns störst risk för allvarlig sjukdom. Det är glädjande att många i de här områdena valt att vaccinera sig. Det minskar risken för allvarlig sjukdom, sjukhusvård och ytterst dödlighet, sade tidigare Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Snart 200 000 vaccinationer

Exempelvis har 73,5 procent av 80-plussarna vaccinerats i Spånga-Tensta och 61,3 procent i Botkyrka.

Region Stockholm har snart totalt 200 000 registrerade vaccinationer. Drygt 141 000 har fått den första dosen, drygt 57 000 har fått dos två.

https://www.mitti.se/nyheter/birgittas-besked-ditt-vaccin-ar-stoppat/repucp!uBbkW2UPEUmvhexI08wQbA/

Främst är det personer över 80 år som nu vaccineras, tillsammans med vårdpersonal och personer boende på särskilt boende för äldre, SÄBO.

På SÄBO har totalt 90,3 procent fått den första dosen, 84,3 procent den andra.

Bland kommunal vård- och omsorgspersonal har 67 procent fått den första dosen, 46 procent den andra.

Högre tryck på sjukvården

Totalt vårdas just nu 430 personer för covid-19 vid något av regionens sjukhus, det är 58 fler än i senaste lägesrapporten den 12 mars.

https://www.mitti.se/nyheter/astra-zenecas-vaccin-pausas-i-stockholm-aldre-far-vanta/repucp!cJb8zHicMVYlOAFts@qRQg/