Mikael Andersson

Ikran Hassan, 25, Jakobsberg:

– Jag började jobba förra veckan och det känns skönt. Man får tillbaka sina rutiner. Jag tycker man ska tänka på att man kommer längre med rutiner. När jag har semester är jag bara på viloläge hela tiden, jag gör verkligen ingenting då. Det kan vara svårt första veckan, men man får komma ihåg att första jobbveckan inte kommer vara den bästa veckan. Det är bara bra att man kommer upp på morgonen.

Mikael Andersson

Therese Remmert, 41, Viksjö:

– Jag började jobba i måndags och det känns helt okej. Det går fort att komma in i de nya rutinerna. Jag tycker att man ska ta det lugnt i början. Ta en sak i taget, komma ihåg att vila och kanske gå tidigare om man får det. Man måste ta det lugnt i början, annars kommer man ju kollapsa.

Mikael Andersson

Krister Kappel, 62, Söderhöjden:

– Det är klart att man är trött första veckan, men jag brukar försöka att inte jobba en hel vecka direkt efter semestern, utan börja på onsdagen till exempel. Man måste börja ställa om rutinerna i slutet av semestern, gå och lägga sig lite tidigare och gå upp i vanlig tid.

Mikael Andersson

Robert Fredriksson, 42, Jakobsberg:

– Jag börjar jobba på måndag, det känns helt okej faktiskt. Det gäller bara att ställa klockan och att konsekvent gå upp varje morgon. Om man kommer in i det brukar det släppa efter någon vecka. Sedan märker man på mitt jobb att alla andra börjat jobba redan, så jag börjar fasas in i det.

Mikael Andersson

Sebastian Lejon, 31, Barkarby:

– Det känns segt att börja jobba. Jag började i måndags efter tre veckors semester. Det gäller att inte hamna för långt från rutinerna på semestern egentligen. Ofta brukar jag vända på dygnet, men det har jag inte gjort den här semestern.