Samverkan Stockholmsregionen tar alltså bort ytterligare nio av de så kallade öppna drogscenerna i Stockholm från sin lista. Bland dem: Råcksta och Akalla centrum.

Hårt arbete mot nyckelpersoner

Att utvecklingen gått åt rätt håll i Råcksta beror enligt Vällingbypolisen själva på att man arbetat hårt mot nyckelpersonerna för droghandeln.

– Vi har regelbundet varit på plats i Råcksta sedan 2022 för att arbeta brottsförebyggande och för att lagföra de som hanterat narkotikan, samtidigt har förvaltningen arbetat uppsökande mot barn och unga. Arbetet har gett resultat, säger Hässelby-Vällingbys kommunpolis Sophie Seton.

En kvinna i 25-årsåldern, som inte vill ha sitt namn i tidningen, tycker att Råcksta blivit mycket tryggare i takt med att Vällingby parkstad byggts ut bakom Råcksta torg.

Utvecklingen åt rätt håll även i Hässelby strand

– När Hemköp öppnade här på Jämtlandsgatan något år innan pandemin så fick vi ju en stor matbutik som var öppen kvällar och helg och det blev mycket tryggare att röra sig ute. Det är en stor skillnad i Råcksta nu jämfört med förr.

Även i Hässelby strand, som varit prioriterat i drogbekämpningen i västerort sedan gängkonflikter började ta fart där under pandemin, arbetar polisen hårt mot de viktigaste aktörerna på gatan.

Sophie Seton, kommunpolis i Hässelby-Vällingby.

Sophie Seton, kommunpolis i Hässelby-Vällingby.

Filip Magnusson

Även här går utvecklingen åt rätt håll och tryggheten anses ha ökat. Stadsdelen är kvar på listan över öppna drogscener i västerort, men mångmiljonbelopp läggs i riktade insatser för att få bort knarket. Senast nästa år (2026) har staden som mål att området är borta från listan.

Färre ungdomsgäng i Hässelby strand

– De satsningar vi gjort och fortsätter göra runt Maltesholmstorget kommer ge resultat, vi har redan sett det genom minskad narkotikabrottslighet och mindre ungdomshäng som orsakar otrygghet, säger Catarina Klockerud, trygghetschef i Hässelby-Vällingby.

Bland annat har staden gjort plats för ny grönska och möblering på torget, parkeringsplatserna med infarten görs just nu mindre attraktiva för langare och belysningen förbättras.

En öppen drogscen beskrivs av polisen som en geografisk bestående plats där bruk och försäljning av narkotika sker öppet och skapar otrygghet för omgivningen.

En äldre kvinna, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, anser att Råcksta känns tryggt att bo i. "Det är alltid svårt att jämföra med hur hur mycket problem det är i andra stadsdelar, men jag har i princip inte varit utsatt eller upplevt något obehagligt överhuvudtaget i Råcksta på många år här."

En äldre kvinna, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, anser att Råcksta känns tryggt att bo i. "Det är alltid svårt att jämföra med hur hur mycket problem det är i andra stadsdelar, men jag har i princip inte varit utsatt eller upplevt något obehagligt överhuvudtaget i Råcksta på många år här."

Filip Magnusson

Antalet platser fortsätter minska

I västra Stockholm ligger alltjämt Hässelby gårds centrum, Vällingby centrum, Kista centrum, Rinkeby centrum, Tensta centrum, Blackebergs centrum och Vidängsvägen i Alvik kvar på listan, och totalt finns 43 "scener" kvar i Stockholms län. Enligt polisen har de dock till ytan blivit mindre, och inga nya drogscener har tillkommit.

– För tre år sedan fanns 64 öppna drogscener i länet. Att vi lyckas pressa tillbaka den öppna droghandeln för tredje året i rad visar att vårt fokus på regional och lokal samverkan ger resultat, säger biträdande regionpolischefen Tobias Bergkvist.

Sedan 2022 har länsstyrelsen i Stockholm, kommunerna, polisen, region Stockholm, Kriminalvården och Tullverket arbetat tillsammans inom det så kallade Samverkan Stockholmsregionen för att de öppna drogscenerna ska minska i antal.