Sex hallar med plats för 2 300 besökare på en och samma gång och ytor för aktiviteter som vanlig skolgympa, klättring, friidrott, pingis, handboll, badminton, cheerleading, fotboll och innebandy. Dessutom gym, kafé, reception, konferensrum och möjlighet att sporta även utanför hallen.

– Jag vill att det ska bli ett naturligt häng mellan skola och träningar, sa kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M), när det första symboliska spadtaget togs förra veckan (29/9).

– Det är otroligt skönt att den kommer på plats. Det är för alla barn och ungdomar som den behövs, förklarade Kristian Bodingh, ordförande för Idrotts- och friidrottsalliansen i Österåker.

Vägen fram till byggstarten har inte varit spikrak. Redan 2010 uppvaktade Kristian Bodingh kommunen med önskemål om en ny hall, men fick då nej. 2014 blev hallen ett M-löfte, men byggstarten har dröjt, fram till nu. Kommunala Armada bygger tillsammans med entreprenören En3prenör.

Kommer Österåker att ha tillräckligt med idrottshallar när den här är klar?

– Nej, inte med den inflyttning vi har. Vi är en barnrik kommun och dessutom vill allt fler äldre röra på sig. Men vi lägger ett pussel, säger Michaela Fletcher (M).

Vad kostar bygget?

– Tyvärr är det är alldeles för dyrt, men man får väga det mot vad det ger ungdomar och österåkersbor i alla åldrar.

Vad har du själv för förhållande till idrott?

– Jag har spelat mycket badminton och jag åkte skidor i Täby slalomklubb. Jag älskade att åka skidor, säger Michaela Fletcher.Helt problemfritt är det inte att bygga på tomten mittemot Skärgårdsgymnasiet. Marken är gammal åkermark som en gång i tiden varit sjöbotten.

– Det är sämsta möjliga mark, men nu är det fantastiskt stabilt, säger Patrik Gatter, byggnadskonstruktör på Tecnoresolut som varit med vid planeringen av multihallen.

Han berättar att hela området pålats för att få till ett stadigt bygge.

– Det är 900 pålar med en längd från fyra till 14 meter.

Redan någon gång vecka 45-50 beräknas stommen till hallen vara på plats så att man får en uppfattning hur det kommer att se ut.I augusti 2022 ska hallen vara klar och kunna öppna för allmänheten.

– Jag tror det blir ett häftigt landmärke för Österåker, säger Kristian Bodingh.