Trä. Stormarknaden byggs helt i trä och med solceller för att vara miljömässigt hållbar. (illustration) Foto: ICA-gruppen

Så blir Åkersbergas nya matbutik

Stora Coop i Åkersberga får en ny granne – och konkurrent. Den nya Ica Maxi-butiken byggs alldeles intill – helt i trä med gräs på taket.

  • Publicerad 11:10, 6 jul 2021

– Vi kommer att bygga framtidens butik med bageri, manuell färskvarulinje, och generellt stort fokus på färskvaror, måltider och hållbarhet, säger handlaren Claude Schaffert.

Hittills har han drivit Kvantum-butiken i Åkersberga centrum, men nu får han möjlighet att steppa upp ytterligare en butiksstorlek till Ica:s största – Maxi.

Solceller på taket

Det 7000 kvadratmeter stora bygget startar i höst, på Långhundravägen 11 vid väg 276, alldeles innan Pilstugetorget. Det blir enligt ett pressutskick helt i trä, med solceller, sedumtak (gräs på taket) och geoenergi. Tanken är att byggnaden ska uppfylla kriterierna för Miljöbyggnad guld.

Då kommer ni att eko-konkurrera med Stora Coop som ligger intill?

– Det kan man få konkurrera med hur mycket som helst, det är bara bra för alla, säger Edvard Lind, pressansvarig på Ica-gruppen.

Öppnar år 2023

Förutom mat kommer den nya stormarknaden bland annat ha husgeråd, kläder och en del hemelektronik. Dessutom ska byggnaden rymma apotek, läkarmottagning och annan service. Allt inom ett koncept som Ica kallar "goda grannar".

– Många kunder uppskattar smidigheten i att kunna köpa apoteksvaror och matvaror vid samma tillfälle, säger Eric Lundberg, vd på Apotek Hjärtat.

Planerad öppning för butiken är under våren 2023.

Användes av golfklubben

2016 köpte Ica Fastigheter 30 000 kvadratmeter mark av Aftén Fastigheter AB.

Området användes tidigare av Österåkers golfklubb, men ska nu bli stormarknad.

Enligt ICA ska bygget bli matvarujättens "mest hållbara butiksfastighet hittills”.

Visa merVisa mindre