Värmen är här och den ser ut att hålla i sig hela sommaren. Det ställer högre krav på de särskilda boendena i Täby och Danderyd som måste se till att de äldre håller sig svala.

– Vi är medvetna om att värmen kan vara besvärande men vi har erfarenhet av varma somrar i närtid så personalen har bra rutiner, säger Britt-Marie Ekström, socialdirektör på Danderyds kommun.

Hon förklarar att Danderyds kommun arbetar med beredskapsplaner som skickas ut till alla vård- och omsorgsboenden i kommunen. På alla boenden har de en checklista de arbetar utefter.

– Det viktigaste är att det är svalt och att alla får i sig tillräckligt med vätska. Man får lägga annat åt sidan för att ha fokus på det, säger Britt-Marie Ekström.

Något som Marie Tid, avdelningschef på äldreomsorg i Täby kommun håller med om.

– Ingen av de boende har påverkats negativt av värmen än, men vi jobbar mycket med rutinerna att hålla det svalt och att de får i sig mycket vätska, säger hon.

Glass, melon och chips på menyn

Men det kan vara svårt att få i sig vätska när det är riktigt heta dagar därför arbetar boendena med att det ska vara lustfyllt – och inte vänta på törstkänsla.

– Vi köper in glass och melon. Det är även viktigt att få i sig salt och då bjuds det på chips eller salta pinnar, säger hon.

Både Täby och Danderyd berättar att man får vara flexibel. När det är riktigt varm så undviker de fysisk aktivitet och hittar på annat, som att ta ett fotbad eller en kall handduk.

– Vi försöker vara ute på svala platser så ofta vi kan. Men vi har även våra cyklar där personal kan köra och det finns plats för rullstol, det är härligt när det är varmt med vind i håret. De boenden som ligger centrum har fördelen att man kan besöka Täby centrum där det är svalt, säger hon.

Skönt för att svalka sig kan vara att ta en tur i lådcykeln i värmen.

Skönt för att svalka sig kan vara att ta en tur i lådcykeln i värmen.

Täby kommun

Har blivit bättre på att hantera värmen

Hon säger att beredskapen har blivit bättre med åren i och med varmare somrar.

– Jag har jobbat inom äldreomsorgen länge och tidigare kanske man hade någon sommar ibland som var riktigt varm och då var beredskapen inte lika hög. Men nu vet vi att vi kan står för en sommar som kommer att bli varm, det är en annan förberedelsegrad i dag, säger hon.

– Sen har boendena i kommunen fått mycket kunskap av de av de i personalen och som kommer från varmare länder och som vet hur man ska hantera det, säger hon.