Vecka 43 testades rekordmånga stockholmare positivt för covid-19 i Stockholms stad – 1 393 personer. Det är 90 procent fler än veckan dessförinnan.

– Det är något fler provtagna i Stockholmsregionen om man jämför med veckan innan, men det är ingen jättestor ökning. Så andelen som får ett positivt provsvar har ökat, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Förra veckan var 8,4 procent av dem som testade sig i region Stockholm sjuka i covid-19.

– Det tyder på en ökad smittspridning.

Den tidigare toppnoteringen var vecka 26, i slutet av juli, då 776 personer testade positivt.

Antal bekräftade fall i Stockholms stad

Procentuellt sett var ökningen av covid-smittade störst i Rinkeby-Kista vecka 43, 190 procent. Samtidigt hade stadsdelen det näst lägsta antalet smittade vecka 43, 29 personer.

Flest konstaterade fall hittas i stället på Södermalm, med 232 smittade. Därefter kommer Östermalm (181), Norrmalm (156) och Hägersten-Liljeholmen (137).

I 6 av 14 stadsdelar mer än fördubblades antalet positiva testsvar mellan vecka 42 och 43.

Så många testade positivt vecka 42 respektive 43

För att trenden ska vända behöver nu stockholmarna följa de skärpta råden från Folkhälsomyndigheten, menar AnnaSara Carnahan.

– Det vi verkligen ska försöka göra är att minimera kontakterna och bromsa ner det här, då kan vi bryta den här utvecklingen. Man får nog säga att det kommer att ta en eller två veckor innan vi ser effekt av det vi gör idag vad gäller antalet nya fall.

Kan vi vänta oss höga siffror även denna vecka?

– Vad gäller innevarande vecka så ser vi redan nu att fler fall rapporterats i Sverige och veckan är inte slut än, så det blir helt klart fler än vecka 43, säger AnnaSara Carnahan.