Allmän förskola, öppen förskola och barnkörer – allt försvinner från Hässelby villastads församlingshem om den planerade försäljningen sker.

Nu hävdar S att man vill rädda församlingshemmet, även på sikt.

– Vi lovar inte att aldrig sälja, men vi kommer jobba för att behålla det. De 700 bostäderna vid Riddersvik blir ett viktigt tillskott nya medlemmar till församlingen, säger Robert Fischer (S), ledamot i kyrkofullmäktige.

Den sista tiden har en intensiv debatt förts om byggnaden. S och MP stoppade nedläggningen av allmänna förskolan på senaste kyrkofullmäktige. Beslutet skjuts fram till efter kyrkovalet 19 september.

Splittringen är stor.

Den styrande borgerliga majoriteten säljer så fort segern i kyrkovalet är säkrad, enligt Kyrkorådets ordförande Arne Genschou (Borgerligt alternativ).

– Vi är i en allvarlig ekonomisk situation. Bostadsbyggena ligger för långt fram i tiden för att det ska hjälpa oss till nya medlemmar. Vi måste sälja, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/klubbat-forsamlingshuset-i-villastan-ska-saljas/reptkc!H0tNbPt6CWbHZiiXU5opbQ/

Kyrkorna i Hässelby strand och i Hässelby villastad ska renoveras. Det skulle också församlingshemmet i Hässelby villastad – om kyrkan ansett sig ha råd.

"Kyrkoherden: För stora kostnader"

I stället kommer den planerade försäljningen innebära att man slipper en tredje renovering, på 15-17 miljoner kronor. Samtidigt som man får en försäljningsintäkt.

S-löftet att behålla byggnaden faller säkert i god jord hos många föräldrar som är emot försäljningen. Men kyrkoherden David Kindbom tror inte det är realistiskt.

– Vi har för stora kostnader och måste bättre använda lokalerna vi har. Vi kommer anpassa Hässelby Strands kyrka för öppna barnverksamheten och körerna.

Men vad händer med allmänna förskolan?

– Det beror på vilken majoritet vi får efter valet.

https://www.mitti.se/nyheter/de-vill-ha-kvar-barnverksamheten-i-forsamlingshemmet/reptjC!DA@x5@PhFos6hNyKL0@Gg/

Hässelby församling har drygt 70 miljoner kronor i eget kapital. De kommande två åren väntas bli ekonomiskt gynnsamma, men från 2023 tros skatteintäkterna minska i effekterna av pandemin.

– Vi vet ännu inte vilken effekt arbetslösheten får för oss. Men enligt kyrkoordningen måste vi ha en budget i balans, säger David Kindbom.

Stadens skolfastighetsbolag Sisab är intresserade av att köpa församlingshemmet och använda det som skollokaler åt Hässelby villastads skola.

Vill höja kyrkoavgiften

Om förhandlingar inletts är kyrkan förtegen kring.

– Vi får in det som köparen är beredd att betala, säger David Kindbom.

https://www.mitti.se/nyheter/mangmiljonsmall-nu-tvingas-kyrkan-salja-forsamlingshemmet/lmtbu!7984701/

Robert Fischer (S) menar att det vore bättre att hyra ut delar av församlingshemmet till olika aktörer, bland annat finns aula med plats för över 100 personer, och att höja kyrkoavgiften. I dag betalar Hässelbys medlemmar 72 öre per intjänad hundralapp. Rikssnittet ligger på 1,03 kronor.

– Stängs allmänna förskolan kommer varken barnen, deras syskon eller föräldrarna tillbaka till kyrkan. Det är uppenbart att det finns en risk att ytterligare medlemmar försvinner om vi säljer, säger Robert Fischer.