Säljas – eller behållas? Socialdemokraternas Robert Fischer vill att kyrkan behåller församlingshemmet från 1973. Foto: Anders Göransson och Privat

S vill helt stoppa försäljningen av församlingshuset

Kyrkans försäljning av församlingshemmet i Hässelby villastad har varit huggen i sten. Nu kan allt stoppas av S – som vill behålla byggnaden och i stället höja kyrkoavgiften.

  • Publicerad 10:16, 29 maj 2021

Vi är i en allvarlig ekonomisk situation

Allmän förskola, öppen förskola och barnkörer – allt försvinner från Hässelby villastads församlingshem om den planerade försäljningen sker.

Nu hävdar S att man vill rädda församlingshemmet, även på sikt.

– Vi lovar inte att aldrig sälja, men vi kommer jobba för att behålla det. De 700 bostäderna vid Riddersvik blir ett viktigt tillskott nya medlemmar till församlingen, säger Robert Fischer (S), ledamot i kyrkofullmäktige.

Den sista tiden har en intensiv debatt förts om byggnaden. S och MP stoppade nedläggningen av allmänna förskolan på senaste kyrkofullmäktige. Beslutet skjuts fram till efter kyrkovalet 19 september.

Splittringen är stor.

Den styrande borgerliga majoriteten säljer så fort segern i kyrkovalet är säkrad, enligt Kyrkorådets ordförande Arne Genschou (Borgerligt alternativ).

Säljas – eller behållas? Hässelby villastads församlingshem. Foto: Claudio Britos

– Vi är i en allvarlig ekonomisk situation. Bostadsbyggena ligger för långt fram i tiden för att det ska hjälpa oss till nya medlemmar. Vi måste sälja, säger han.

Klubbat – församlingshuset i villastan ska säljas

Kyrkorna i Hässelby strand och i Hässelby villastad ska renoveras. Det skulle också församlingshemmet i Hässelby villastad – om kyrkan ansett sig ha råd.

Kyrkorådets ordförande Arne Genschou (Borgerligt alternativ). Foto: Claudio Britos

Renoveringen av kyrkan kan inledas 2022

Församlingshemmet i Hässelby villastad planeras säljas för att stå för en del av finansieringen av renoveringarna av Hässelby strands kyrka och Hässelby villastads kyrka, som uppskattas kosta omkring 70 miljoner kronor.

Enligt kyrkorådet måste ventilation och el bytas ut i Hässelby strands kyrka. Hälsofarliga ämnen, som bland annat finns i fönsterisoleringen, ska bort.

Renoveringen ska tidigast påbörjas hösten 2022. Då måste lokalerna utrymmas i två år.

Under hela tiden kommer kyrkan vara stängd och då ska verksamheterna bedrivas i evakueringslokaler.

När Hässelby strands kyrka har renoverats är det dags för Hässelby villastads kyrka att rustas.

En liknande försäljning skedde 2020 då Spånga-Kista församling sålde Akalla kyrka till Katolska kyrkan.

Källa: Hässelby församling

Visa merVisa mindre

"Kyrkoherden: För stora kostnader"

I stället kommer den planerade försäljningen innebära att man slipper en tredje renovering, på 15-17 miljoner kronor. Samtidigt som man får en försäljningsintäkt.

S-löftet att behålla byggnaden faller säkert i god jord hos många föräldrar som är emot försäljningen. Men kyrkoherden David Kindbom tror inte det är realistiskt.

– Vi har för stora kostnader och måste bättre använda lokalerna vi har. Vi kommer anpassa Hässelby Strands kyrka för öppna barnverksamheten och körerna.

Men vad händer med allmänna förskolan?

– Det beror på vilken majoritet vi får efter valet.

De vill ha kvar barnverksamheten i församlingshemmet

Hässelby församling har drygt 70 miljoner kronor i eget kapital. De kommande två åren väntas bli ekonomiskt gynnsamma, men från 2023 tros skatteintäkterna minska i effekterna av pandemin.

– Vi vet ännu inte vilken effekt arbetslösheten får för oss. Men enligt kyrkoordningen måste vi ha en budget i balans, säger David Kindbom.

Föräldrar vid församlingshemmets förskoleverksamhet är kritisk till den planerade försäljningen. Bild från oktober 2020 när Mitt i träffade dem. Foto: Stefan Källstigen

Stadens skolfastighetsbolag Sisab är intresserade av att köpa församlingshemmet och använda det som skollokaler åt Hässelby villastads skola.

Vill höja kyrkoavgiften

Om förhandlingar inletts är kyrkan förtegen kring.

– Vi får in det som köparen är beredd att betala, säger David Kindbom.

Mångmiljonsmäll – nu tvingas kyrkan sälja församlingshemmet

Robert Fischer (S) menar att det vore bättre att hyra ut delar av församlingshemmet till olika aktörer, bland annat finns aula med plats för över 100 personer, och att höja kyrkoavgiften. I dag betalar Hässelbys medlemmar 72 öre per intjänad hundralapp. Rikssnittet ligger på 1,03 kronor.

– Stängs allmänna förskolan kommer varken barnen, deras syskon eller föräldrarna tillbaka till kyrkan. Det är uppenbart att det finns en risk att ytterligare medlemmar försvinner om vi säljer, säger Robert Fischer.

Så mycket har medlemsantalet sjunkit

Svenska kyrkan har i dag cirka 5,9 miljoner medlemmar. Efter år 2000 skedde den stora minskningen, sedan kyrkan skiljts från staten.

År 2002 var 74 procent bosatta inom Hässelby församling medlemmar.

2019 hade andelen sjunkit till 39,9 procent.

Källa: Hässelby församlings kyrkoråd och Tidningarnas Telegrambyrå (TT)

Visa merVisa mindre