Göteborg

Den starka danska kronan har gjort det gynnsamt för de rød-hvide att besöka Sverige, något som Mitt i Göteborg rapporterade om i början av sommaren.

Tidningen kunde då berätta om familjen familjen Bovbjerg från Give i Vejle kommun som i sista stund valde bort att semestra i Italien och istället bokade en biljett till Göteborg där de skulle hyra en husbil.

De menade att det skulle kosta ungefär lika mycket att semestra i Sverige jämfört med i södra Europa.

Antalet danskar som korsade Kattegatt med Stena Line under juni, juli och augusti ökade med 41 procent jämfört med förra sommaren.

Det har fått rederiet att sätta in extraavgångar mellan Frederikshavn och Göteborg fem dagar i veckan.

Håller i sig i höst

Intresset för att besöka grannlandet verkar hålla i sig, trots att semestrarna är slut. Nu fortsätter bokningarna att rulla in.

För Stena Line råder det inga tvivel om att den svenska kronans växelkurs bidragit till ökningen av danska resenärer, men det finns också andra faktorer som färjerederiet tror kan ha betydelse:

– Självklart påverkar den svenska kronkursen antalet danskar som reser till Sverige, då mat, logi och shopping blivit allt billigare för dem. Men vi ser också att våra många upplevelser och erbjudanden ombord bidragit till att efterfrågan håller i sig över tid, säger Ulf Staff, Travel Commercial Manager på Stena Line.

Mellan Sverige och Danmark trafikerar Stena Line rutterna Göteborg-Fredrikshamn och Halmstad-Grenå.

De allt fler danska resenärerna ombord leder till ökade turismintäkter för den svenska västkusten och dess närområden.