Göteborg

Den låga svenska kronan lockar allt fler danskar att semestra i Sverige. Och Stena Lines färjor är den enklaste genvägen för alla som reser från Jylland och norra delen av Danmark.

Något som rederiet märkt av när de tittar på sommarens bokningar.

Inte minst då på färjerutten Göteborg-Frederikshavn som för högsäsongen under juli och augusti ser en ökning med hela 36 procent jämfört med 2019, året innan pandemin bröt ut.

Lättare ta sig hit

– Under hela 2023 har vi sett ett stort intresse för våra rutter över Kattegatt. Den rådande ekonomiska situationen och den låga konjunkturen påverkar danskarnas resmönster. Av den anledningen söker sig fler till Sverige där man som dansk turist just nu får mer för pengarna. Samtidigt drar Göteborgs 400-årsjubileum väldigt mycket, säger Ulf Staaff, Travel Commercial Manager på Danmarksregionen.

Men det är ytterligare faktorer som samverkar.

– Sedan vi införde våra nya morgonturer från Frederikshavn i mitten av maj har det underlättat för danskarna att ta sig hit. Inte minst när det är bra väder, lediga dagar och helger. Nu är det bara att packa bilen och köra ombord. Vi har en ganska komprimerad turlista under högsäsongen, men vi vrider och vänder för att få till riktigt goda dagsturer även för danskarna så de kan åka hit och få bra timmar här i Göteborg.

Om 2023 blir ett rekordår för Stena Line eller inte är för tidigt att säga. Minns sommaren 1992 när Danmark tog EM-guld i fotboll på Nya Ullevi och hela Göteborg svämmade över av dansk lycka.

Vanliga frågor

Vad gör då danskarna när de väl är på plats, med eller utan fotboll?

Ninna Kvarby och kollegorna på Gothenburg Visitor Center, eller turistbyrån i Göteborg som det kallas i folkmun, har örnkoll på vad danskarna efterfrågar:

– Våra danska besökare har i allmänhet ganska vanliga frågor, det vill säga att de vill ha information om olika aktiviteter, evenemang och besöksmål. De frågar gärna om restauranger och kaféer. Att besöka spa är också populärt. Och stannar de flera dagar vill de ofta ut till skärgården.

Och med en stark dansk krona lockar det såklart att shoppa loss.

– Shopping är stort bland danskar och en annan vanlig fråga vi får är när butiker och gallerior är öppna, särskilt omkring helger och högtider. Sverige har fortfarande något mer generösa öppettider än Danmark, men de vill säkerställa att de inte kommer en dag då butikerna har stängt.

Men intresset från våra grannar avtar inte bara för att semestern tar slut.

– De är också generellt fascinerade av våra svenska jultraditioner. I Göteborg ser vi mycket av danskarna även under november och december. Då är de här för att gå på julmarknad och lyssna på Luciakonserter, bland mycket annat.