Robin Delselius har bagarblod i ådrorna. Morfar Jan Delselius öppnade det första Delselius konditori i centrala Gustavsberg 1986. 

Som tolvåring började Robin Delselius hjälpa till på Systrarna Delselius i Grisslinge som drevs av hans mamma och moster.

Han öppnade sitt första bageri på Södermalm 2016, fortsatte till Kvarnholmen och Gamla Enskede 2018, Sickla 2021 och tog över Systrarna Delselius i Grisslinge 2022.

2022 utsågs Robin Delselius till årets företagare i bageribranschen.

2022 utsågs Robin Delselius till årets företagare i bageribranschen.

Prisad

Hans framfart har hyllats. 2020 fick bageriet på Söder DN:s Gulddraken som Stockholms bästa kafé och 2022 utsågs han till årets företagare i bageribranschen.

Men de senaste åren har hans bagerier haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Nu försöker han rädda Kvarnholmen som bakar alla bröd och sötsaker och Grisslinge som lagar all mat åt övriga butiker undan konkurs.

Robin Delselius bageri på Kvarnholmen bakar allt bröd till övriga butiker. Nu försöker han rädda det undan konkurs.

Robin Delselius bageri på Kvarnholmen bakar allt bröd till övriga butiker. Nu försöker han rädda det undan konkurs.

Johan Kristensen

Högre priser och färre kunder

Han skriver till Stockholms och Nacka tingsrätter att hans bolag har drabbats hårt när priser på vetemjöl, kyckling, räkor, fisk och grönsaker har ökat med mellan 10 och 50 procent efter krigsutbrottet i Ukraina. Samtidigt har elpriser och hyror skenat och färre kunder handlat.

För att tackla situtationen har Robin Delselius höjt priserna, avskedat flera personer och tagit på sig fler arbetsuppgifter.

På Kvarnholmen jobbar han numera tre dagar i veckan i produktionen.

”För att reducera lönekostnader, effektivisera processer och utbilda kollegor vilket har resulterat 20 procent nedgång av antalet timmar i butik”, skriver han till tingsrätten.

I Grisslinge räknar han med att ha sparat 100 000 kronor i månaden på att minska personalstyrkan med två heltidsanställda och flera deltidsanställda. Kökschefen har slutat och Robin Delselius tagit över rollen. ”För att spara in på chefslöner då Robin själv inte tar ut någon lön från bolaget.”

Han bedömer att bageriet på Kvarnholmen har skulder på sammantaget 8,4 miljoner kronor och Grisslinge på 3,5 miljoner kronor.

”Lite less”

Morfar Jan Delselius startade det första Delselius i centrala Gustavsberg 1986. Det drivs nu av Robin Delselius morbror.

Morfar Jan Delselius startade det första Delselius i centrala Gustavsberg 1986. Det drivs nu av Robin Delselius morbror.

Hampus Marcussen

Totalt 43 anställda – 19 på Kvarnholmen och 24 i Grisslinge – har fått pengar utbetalda från den statliga lönegarantin. I början av januari uppgick de sammantagna beloppen till drygt 500 000 kronor på Kvarnholmen och närmare 280 000 kronor i Grisslinge.

Både Stockholms och Nacka tingsrätt medger att Robin Delselius rekonstruerar bolagen. Rekonstruktionerna ska vara klara senast den 20 mars.

Mitt i har sökt Robin Delselius via telefon och sms upprepade gånger för en kommentar om hur han ser på företagens framtid. Hittills utan framgång.

”Helt ärligt så är jag lite less på att prata om rekonstruktionen med personer utanför koncernen”, skriver han i ett sms.

Mitt i har också sökt rekonstruktören för en kommentar.