Det kan vara nog så stort att sjunga i direktsänd tv. Att göra det två gånger är ännu större. Men för några av 11-åringarna i Järfälla musikklasser är det precis vad som hänt.

– Min dröm när jag var liten var att få sjunga i TV och nu har jag fått göra det, säger Amanda Larsson, 11.

Järfälla musikklasser har sedan starten för trettio år sedan funnits i Tallbohov men efter avvecklingen av skolan har klasserna under höstterminen flyttat in till Fjällenskolan i Viksjö.

Hittat nya musikvänner

Oliver Strahl, 11, som började nu under höstterminen, är mer än nöjd med sin nya skola.

– Det var bara jag som gillade musik i min gamla klass. De tyckte att musiklektionerna var det tråkigaste på hela veckan, jag tyckte att det var det roligaste. Med musikklasserna har den här skolan tagit ett jättestort steg i rätt riktning.

Både Lily Landgren, 11, och Linus Helin, 11, har hängt med från Tallbohov.

– Det känns bra att vi har bytt. Lokalerna är bra och det är en större aula, säger Linus Helin.

Sjöng live i tv

Och det blev en rivstart på terminen när de fick uppträda med rapparen Jelassi på galan för Världens barn i SVT. Klassen hade fått frågan bara två och en halv vecka innan sändning.

– Vi fick repa väldigt snabbt och det var väldigt nervöst. Det var så mycket kameror och lampor och vi fick ju inte titta in i kameran eller på publiken, säger Linus.

Bakom scenen var många av eleverna nervösa.

– Många ville babbla ur sina tankar, det lät nästan som i kassan på McDonalds. Det var nervöst att tänka att så många satt framför tv:n, säger Amanda Larsson.

– Jag försökte bara tänka att det var en repetion, säger Lily Landgren.

Nu är förhoppningen att de också ska få sjunga på Jelassis skiva.

Sjöng för kungen

I somras sjöng musikklasserna på Skansenscenen för kungafamiljen och partiledarna i samband med nationaldagsfirandet. Det var också där de fick kontakt med en musikproducent som bjöd in dem till galan.

– Det finns så många musikklasser och det är roligt att just vi fått frågan. Att de väljer en skola som har en stor blandning av eleverna, säger läraren Sara Salhi.

Närmast för skolan ligger repetitionerna inför julkonserterna. Skolan ska åka på en slags miniturné och sjunga på bland annat Ikea och för politikerna i kommunhuset.

– Det bästa med musikklasserna är att man får hålla på med musik och träffa andra som också är intresserade. Det är häftigt att se de äldre för det finns så många som är duktiga, man blir inspirerad, säger Lily Landgren.