Tolv år i rad har flera organisationer och församlingar i Stockholm ordnat “Jul i gemenskap” i Immanuelskyrkan för människor som är ensamma, lever i utsatthet eller hemlöshet. Under julafton, juldagen och annandagen brukar runt 1500 personer delta i firandet.

https://www.mitti.se/nyheter/beppo-fick-covid-19-utan-tak-over-huvudet/reptjz!GVOn9GMYD13rIpvJdbwL6g/

I år sätter pandemin paus för traditionen, att samlas går helt enkelt inte, men mat och julklappar ska det trots allt bli.

– Vi kommer att dela ut runt 800 julkassar med mat och presenter på julafton och juldagen på fem ställen, inne i stan, i Vällingby och i Farsta, säger Bengt-Olov Tengmark, ordförande i Ny Gemenskap.

"Kan inte sluta stötta de utsatta"

Han efterlyser också värmande halsdukar från stockholmarna att stoppa i påsarna och volontärer som vill hjälpa till att packa och dela ut maten.

Under de år som “Jul i Gemenskap” har arrangerats har behoven stadigt vuxit, menar Bengt-Olov Tengmark.

– Behoven har bara ökat och ökat. Förra året var det även många barnfamiljer som kom till oss. Nu måste vi följa de allmänna råden. Samtidigt kan vi inte sluta stötta de utsatta. Man behöver inte anmäla sig för att få en kasse utan vi tar höjd för att vi ska kunna dela ut till alla, säger han.

S:t Clara kyrka ställer om

Även S:t Clara kyrka, där 200 till 300 fattiga och hemlösa brukar samlas på julafton för bön, sång, grötlunch och klapputdelning, räknar med att ställa om i år.

– Det blir inte lika festligt men vi tittar på om vi kan lösa det utomhus så att man kan komma och hämta en gröttallrik och en julklapp men där vi ändå kan hålla oss till åtta personers gränsen, säger Mats Nyholm direktor och präst.

Pandemin har slagit hårt mot stadens mest utsatta och skapat ännu större behov av hjälp, stöd och möten, anser han.

– För den som redan är fattig och svag så är behoven tyvärr ännu större nu. Vi ser en skenande ensamhet när kyrkor och hjälporganisationer begränsas av restriktioner och stängs. Vi har ett högt tryck på vår nattöppna kyrka och runt hundra personer som hämtar mat här varje dag, säger Mats Nyholm.

https://www.mitti.se/nyheter/vaccineringen-mot-covid-19-blir-gratis/reptlb!9pW0EE@HAc9k3hGsXkHI3A/