Under Slussbron, i folkmun kallad Guldbron, finns två utrymmen på sammanlagt 1 250 kvadratmeter som ska göras om till restaurang.

De som staden föreslår ska få rätten att bygga där – en så kallad markanvisning – är Nobis AB som bland annat driver Operakällaren, Café Opera och Nobis Hotell.

Syftet är att skapa levande stadsliv på platsen och att Nobis valts motiveras med att de är väletablerade inom hotell- och restaurangbranschen.

Ärendet ska upp för beslut i exploateringsnämnden 23 mars.

Om det får tummen upp väntas bygget kunna dra igång tidigast sommaren 2023. Förhoppningen är att kunna öppna nästa sommar.

– Jag är glad att vi nu kan gå vidare med den här markanvisningen. Efter många år av byggarbetsplats börjar Slussen ta form. Om några år kommer stockholmarna kunna njuta av restaurangbesök under guldbron med utsikt mot både Stockholms inlopp och Riddarfjärden. Utformningen syftar till att skapa en trygg plats där restaurangverksamheten kommer bidra till ett levande stadsliv, säger Anders Österberg (S), exploateringsnämndens ordförande.

Enligt Alessia Catenacci, marknadschef på Nobis, ska det inte bli en lyxrestaurang, men hon kan i övrigt inte kommentera projektet med hänvisning till att det är i ett tidigt skede och att beslutet i nämnden inte är fattat än.