Minns du scouting och jamboree som något man sysslade med på 70- och 80-talet? När det var poppis att tälta och lära sig leva av det naturen gav.

Sanningen är att det har blivit populärt igen, jättemånga vill börja i Scouterna. De senaste tio åren har organisationen vuxit varje år. Rekordet kom 2022 då de ökade med 4 000 medlemmar i hela landet.

– Det är väldigt roligt! Vi kan inte förklara vad ökningen beror på men vi märker att trycket på många av våra lokala kårer har ökat markant. Till vissa är det till och med kö för att få börja, säger Ellakarin Mäki, kommunikatör hos Scouterna.

Vinter-scouting.

Vinter-scouting.

Albin Haglund

Det här gör att de behöver starta fler lokala föreningar – kårer – och en plats där det finns ett intresse är Djurö-Stavsnäs.

– Det är långt till de två kårer som redan finns i Värmdö, på Ingarö och vid Ålstäket, så det här blir ett bra komplement till dem. Det finns många barn i Djurö-Stavsnäs och vi vill erbjuda scouting lokalt. Man ska kunna gå och cykla till oss, inte behöva åka långt, säger Felicia Ödmark, utvecklingskonsulent hos Scouterna. 

Nu söker de vuxna som vill hjälpa till som ledare. Hittills har de fått in fyra personer och det räcker för att kunna starta.

– Sedan hoppas vi förstås få in ännu fler vuxna, det kommer att behövas. 

Felicia Ödmark, utvecklingskonsulent hos Scouterna

Felicia Ödmark, utvecklingskonsulent hos Scouterna

Scouterna

Det krävs ingen förkunskap, enligt Felicia Ödmark. När alla nya ledare är på plats börjar de ta in anmälningar från barn och unga.

– Många barn uppskattar det enkla med scouterna och att vara utomhus. Man kommer bort från skärmarna och får vara med på äventyr. Så jag är säker på att vi får ihop en grupp ganska snabbt. 

Den nya scoutkåren har ingen lokal, men det behövs inte för att kunna starta, enligt Felicia Ödmark.

– Vi är scouter så vi hittar en bra bas i skogen och naturen. Det kan vara till exempel en eldstad eller någon annan bra samlingsplats.

Scouting på vintern.

Scouting på vintern.

Albin Haglund