Skräpigt. Antalet anmälningar om nedskräpning i innerstan har ökat under pandemin. Foto: Sara Rådman

Rekordmånga anmälningar om nedskräpning under pandemin

Anmälningarna om nedskräpning som inkommer till staden har blivit allt fler. Sedan pandemins start har de blivit nästan 70 procent fler. "Våra insatser har inte minskat utan snarare ökat så det finns nog flera skäl", säger Henrik Bondén, tf enhetschef på trafikkontoret gatudrift.

  • Publicerad 08:00, 24 jul 2021

Det är ett evighetsgöra att plocka upp.

Antalet felanmälningar om renhållningen i innerstan under vår och försommar har ökat med nästan 70 procent sedan år 2019. Anmälningarna gäller nedskräpning och överfulla papperskorgar och Henrik Bondén på trafikkontoret har flera tankar om vad den kraftiga ökningen kan bero på.

Pandemi och sommarvärme – då ökar nedskräpningen

– Framförallt har det varit fint väder under vår och försommar i år. När folk är mycket ute på badplatser, båtar och i fritidshus ökar ju andelen skräp efter det, säger Henrik Bondén, tillförordnad enhetschef på trafikkontoret gatudrift.

Mer take-away

En teori menar han är att folk har beställt mer mat via exempelvis take-away appar under pandemin. Mat som de sedan konsumerar i exempelvis parker och på fritidsbåtar.

–  Förpackningar körs runt och slängs kanske inte i en privat soptunna utan i någon som är offentlig. Och när papperskorgarna blir fulla blåser skräpet omkring och det blir lite av en serieeffekt, säger Henrik Bondén.

Han tror även det kan bero på att det har blivit enklare att anmäla om nedskräpning via Stockholms stads app "Tyck till".

–  Och ju fler som anmäler desto bättre är det ju. Om vi märker vart nedskräpningen ökar så utökar vi självklart insatserna där.

Ännu mera skräp

I samband med att restaurangernas öppettider nu är obegränsade igen tror Henrik Bondén att vi kommer att se ännu mera skräp inne i stan.

– Folk är ute och äter hamburgare sent på natten. Medborgarplatsen, City och Stureplan är väl sådana områden där mycket restaurangfolk är ute sent. Fridhemsplan är också en knytpunkt på natten.

Plockar skräp med hunden

Någon som tycker att det är skräpigt i stan är Maria Amnell. Hon bor på Gärdet och plockar skräp varje dag när hon är ute på promenad med en god väns mammas hund.

– Jag hittar nästan alltid oanvända hundpåsar som jag brukar plocka upp och använda för att plocka i. Jag kan plocka hur mycket som helst, säger Maria Amnell.

Vissa sorters skräp tar flera dagar att få bort.

– När det är fest brukar folk slänga ut konfetti. Det är ett evighetsgöra att plocka upp. Då tar jag lite varje dag för det försvinner inte av sig självt.

Maria tycker att folk borde upplysas om hur lång tid det tar för skräpet att brytas ner.

–  Och plast försvinner ju inte. Det blir till mikropartiklar vilket är rena giftet för djur och natur.

Plockar upp. Maria Amnell plockar ofta skräp med hunden Bellman. Foto: Kai Amnell

Anmälningar om nedskräpning i innerstan

2018. Inkom 1849 anmälningar.

2019. Inkom 2115 anmälningar.

2020. Inkom 2786 anmälningar.

2021. Inkom 3517 anmälningar.

Visa merVisa mindre