Fruktsamhetstalet för kvinnor i Region Stockholm har sjunkit och ligger nu på 1,52 barn per kvinna.

Och antalet födda bebisar talar sitt tydliga språk, de har minskat med nio procentenheter mellan 2021 och 2022. Och prognosen för 2023 pekar fortsatt nedåt.

Och det kanske är bra det, med tanke på hur ansträngd förlossningsvården varit. Barnmorskekrisen 2021, då hundratalet barnmorskor sade upp sig, var kulmen.

– Det har blivit mer luft i systemet och vissa kliniker har kunnat minska något och anpassat sig till färre antal födslar. Nu klarar de oftare att ha en barnmorska per födande i aktiv fas, vilket var ett viktigt krav i det åttapunktsprogram som infördes under krisen, säger regionens förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe.

Dessutom öppnades en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus i år, vilket också lättat på trycket.

Inga vakanser

Krisen ser ut att vara över. Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och BB Stockholm har inte längre några vakanta tjänster, enligt Nicole Silverstolpe.

På Sös finns nu 101 barnmorskor anställda.

Verksamhetschef Maria Sjöstrand skriver i ett mejl att de har rekryterat 27 barnmorskor hittills i år.

– Vi är fullbemannade. Men vi är en stor klinik så det är ju ständigt en viss rörlighet och då kan vi komma att behöva ersättningsrekrytera.

Precis som övriga förlossningskliniker har deras uppdrag minskat med 900 födslar på grund av de låga födelsetalen.

– Vårt uppdrag är nu 6 700 förlossningar per år. Det är bättre anpassat både till vår bemanning och våra lokaler vilket har förbättrat arbetsmiljön avsevärt, skriver hon.

Hoppas på babyboom

Den babyboom som kulminerade 2016, med 29 443 födslar i Region Stockholm, är över – för den här gången.

Enligt regionens befolkningsprognos väntas fruktsamhetstalet fortsätta sjunka och vända uppåt först om ett par år.

– Vi är förberedda. Det finns sju förlossningskliniker med utrymme att öka kapaciteten. Och numera väljer de gravida förlossningklinik i appen, vilket gör att vi kan förutse toppar tidigare och klinikerna kan hjälpa varandra, säger Nicole Silverstolpe.

– Och vi hoppas på en ny babyboom. Det är ju livsbejakande att vilja ha barn.

Alla föder inte barn

Men inte sedan 1999, då det lägsta fruktsamhetstalet någonsin, 1,5, uppmättes, har det varit så lågt.

Bland kvinnor födda i Stockholms län är det nu ännu lägre. Hittills har fruktsamhetstalet hållits uppe av utrikesfödda kvinnor, men har nu sjunkit bland dem också.

Och andelen som inte får barn alls ökar.

– Förr var det en självklarhet att föda barn, och ett stigma kring att inte ha barn. Det är positivt att stigmat minskat, och att respekten för individens rätt att välja ökat, säger Nicole Silverstolpe.

Förlossningen på Sös hotas av vite

Södersjukhuset måste nu se till att få fler barnmorskor på plats på sin förlossningsklinik. Annars hotar Arbetsmiljöverket med vite.

När BB-krisen pågick som värst i vintras gjorde Vårdförbundet, Barnmorskeförbundet och Kommunal gemensam sak och anmälde kvinnokliniken på Södersjukhuset till Arbetsmiljöverket.

Barnmorskor hade sagt upp sig, chefer hade avsagt sig arbetsmiljöansvar och undersköterskorna fick springa "som askungen".

https://www.mitti.se/nyheter/forlossningskrisen-underskoterskor-far-springa-som-askungen/repukh!njmDjbH2egHVnMoCt6sJJg/

Nu har Arbetsmiljöverket fattat sitt beslut, och de är inte nådiga. Mot ett vite av 250 000 kronor ska Sös senast den 15 juni ha genomfört en rad åtgärder.

Fler barnmorskor

Först och främst måste grundbemanningen öka. Målet är 12 barnmorskor och sju undersköterskor per arbetspass, men ligger nu på 10 barnmorskor per pass.

Sös har, precis som övriga sjukhus, svårt att rekrytera barnmorskor. Enligt skyddsombudet Emelie Andersson, Vårdförbundet, fattas det nu cirka 25.

https://www.mitti.se/nyheter/over-hundra-barnmorskor-fattas-annu/repvcb!COk5w4gxXqGisMAfBuCqng/

Färre kan välja Sös

Sös uppger att de sänkt taket för hur många som kan lista sig hos dem: Från 7 950 förlossningar per år till 7 600, och 2023 ska de ner till 7 200, för att lätta på trycket.

– Men vår verksamhet är oförutsägbar och det har arbetsgivaren inte planerat för. De toppar i belastning som ofta blir klarar varken vår bemanning eller våra lokaler av, säger hon.

2023 väntas också regionens satsning på en barnmorska per kvinna i aktiv förlossning vara på plats.

Sjuka av arbetsmiljön

Facken menar dock att det måste till förbättringar omgående, då personal vittnar om huvudvärk, sömnsvårigheter och andra stressrelaterade åkommor. Vissa har också gått ner i arbetstid för att orka med.

– Personalen utsätts för även för etisk stress, då de ofta måste prioritera mellan flera viktiga saker under hög arbetsbelastning. Arbetsgivaren har inte tagit sitt ansvar och förmedlat vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras, säger Emelie Andersson.

Arbetsmiljöverket skriver att det är av "största vikt att ni vidtar åtgärder innan sommarsäsongen 2022 startar".

Jobbar över

Totalt har 4 659 övertidstimmar och 2 248 mertidstimmar registrerats för barnmorskorna under 2021.

Fördelat på de 149 barnmorskorna har de i snitt jobbat över 46 timmar vardera under året, alltså mer än en arbetsvecka.

Källa: Arbetsmiljöverket

Nu vänder det – Stockholms kvinnor föder färre barn

Uppemot tusen färre barn föds i år än vad regionen tidigare räknat med, så de hårt ansträngda förlossningsklinikerna kan pusta lite. Det har också blivit lättare att rekrytera barnmorskor, enligt Maria Sjöstrand på Södersjukhuset.

Stockholm

Förra året föddes 746 fler barn än Region Stockholms prognosmakare räknat med.

Men i år sjunker antalet födslar.

Uppdraget minskar

Förlossningsklinikerna vid regionens sjukhus får därför ett minskat uppdrag nästa år.

Södersjukhuset går från 7 600 förlossningar till 6 700, Danderyds sjukhus från 6 300 till 5 500 och Karolinska Huddinge justeras ner från 4 800 till 4 200 förlossningar.

Mindre pengar

För klinikerna innebär det en lättnad – men också mindre pengar, eftersom de ersätts per förlossning. Just nu ligger den på 53 585 kronor om allt avlöper normalt.

– Arbetsmiljön på BB Sös förbättras eftersom patientflödet avtar och tempot minskar. Detta uppdrag stämmer bättre överens med våra lokaler och det är mycket positivt. Vi anser nu att vi har en bemanning som matchar kommande års uppdrag, säger verksamhetsområdeschef Maria Sjöstrand.

Lättare rekrytera

Det har länge varit svårt att rekrytera barnmorskor, men trenden har vänt, enligt henne, och BB Sös har nu bara ett fåtal vakanta tjänster.

Kollegan på Danderyds sjukhus, Maria Persson, uppger att de har ett tiotal vakanta tjänster.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge saknar i dagsläget 14 barnmorskor.

Bättre arbetsmiljö

Färre förlossningar underlättar också att införa det åtta-punktsprogram som regionen beslutat om. Det kom till efter förra höstens barnmorskekris med massuppsägningar.

555,5 miljoner kronor skjuts till för ändamålet under 2022-2025 och ska bland annat resultera i en barnmorska per födande, möjlighet att arbetsväxla mellan mödravård, förlossning och eftervård samt stärkt stöd till nyutexaminerade barnmorskor.

– I nuläget har vi ”en födande - en barnmorska” vid majoriteten av våra förlossningar. Vi genomför också flera satsningar som till exempel uppdelning av den stora enheten till flera små och seniora barnmorskor som är mentorer för nyanställda, säger Maria Persson.

Danderyds sjukhus. Maria Persson, förlossningschef, menar att de ligger bra till med åttapunktsprogrammet.

Danderyds sjukhus. Maria Persson, förlossningschef, menar att de ligger bra till med åttapunktsprogrammet.

Danderyds sjukhus

På Karolinska uppger de att sjunkande födslotal i viss mån förbättrar förutsättningarna att ha en barnmorska per födande.

Nästa år utökas regionens förlossningskapacitet ytterligare, när S:t Görans sjukhus nya förlossningsklinik öppnar den 1 april. Den ska klara 2 600 förlossningar per år.

Vi anpassar vår bemanning efter förväntat antal förlossningar.

Fruktsamhetstalet sjunker

28 276 förlossningar var vad man räknade med för 2022. Det ser nu ut att stanna på 27 100.

Inom mödravården har de nu tio procent färre inskrivna jämfört med samma period 2021.

Förlossningsprognosen utgår från antalet kvinnor i barnafödande ålder och fruktsamhetstalet.

Talet tas fram av SCB och är i år 1,60 barn per kvinna i Region Stockholm.

Det har legat på 1,80 under perioden 2000 till 2017.

Enligt SCB:s prognos kommer det långsiktiga fruktsamhetstalet i Sverige att ligga på 1,88.

Källa: Region Stockholm

Fruktsamhet. Färre barn föds än man räknat med.

Fruktsamhet. Färre barn föds än man räknat med.

Mostphotos

Fruktsamhetstalet sjunker – nu föds färre barn i Stockholm

Färre barn än man räknat med föds – underlättar för de hårt pressade förlossningsklinikerna.