I de västra delarna av Råcksta träsk är vattennivån så låg att fåglarna kan springa på sjöbotten.

Blackebergsbon Kerstin Brodin promenerar i området och är en dem som reagerat på hur det ser ut.

– Vattennivån har sjunkit stadigt sedan i somras och marken har kommit i dagen. Vi blir oroliga över hur låg vattennivån ska bli. Fåglarna simmade tidigare här, säger Kerstin och pekar ut över ena strandkanten.

Att vattennivåerna är så låga beror på den blygsamma nederbörden som varit. Det säger Fred Erlandsson, limnolog på Stockholm vatten och avfall.

– Vi har haft motsvarande nivåer ett antal gånger tidigare, säger han.

Låga vattennivåer även i Judarn

Även de låga vattennivåerna i Judarn i Judarskogens naturreservat beror på bristen på regn, enligt Fred Erlandsson. Någon fara för miljö och djurliv är det dock inte.

– Vattennivån i Råcksta träsk bedömer jag som 1,5 decimeter lägre än normaltillståndet. Men får vi en del regn här framöver så kommer vattennivåerna säkerligen höjas. När det är riktigt låga nivåer så brukar även dammen nedströms från Råcksta träsk ha låga nivåer, men den har faktiskt ganska goda nivåer nu. Detta är inga extremfall alls.

Vill ha bort mer vass

Kerstin Brodin har även reagerat på all vass runt Råcksta träsk.

– Det ser tråkigt ut och jag hoppas man tar bort mer. Det känns som att underhållet var bättre förr.

Enligt Ragnar Ählström, parkingenjör på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, så slår man kantvassen på det sätt man ska göra. Han anser att underhållet fungerar.

– Vi gör vårt arbete, säger han.

Växtlighet och trädrester bra för miljön

Fred Erlandsson på Stockholm vatten och avfall medger att det finns gångvägar runt sjön som kunde behöva underhållas bättre.

– Men att det finns viss växtlighet har till och med en renande funktion för vattnet. Växtlighet är positivt, inte minst för fiskbeståndet, och den döda veden längs sjön utgör ett bra habitat för växt- och djurlivet, säger han.