För ungefär ett år sedan gav den politiska majoriteten i Botkyrka kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna att bedriva verksamhet i skivbolaget Redline recordings numer kultförklarade gamla studio i Norsborg, där artister som Linda Pira, Stor och inte minst The Latin Kings har jobbat på nya låtar under åren.

"Klassas som skyddsrum"

Studion grundades av bröderna Salazar 1996, men sedan några år tillbaka har de en ny studio på Södermalm. Därför har Därför var tanken att bland annat ha en pop up verksamhet med workshops i studion.

Men utredningen fick ett abrupt slut – studion ligger nämligen i ett aktivt skyddsrum och måste därför återställas, enligt brandtjänst Tumba.

– Det klassas som skyddsrum och det går inte att göra något med den här platsen. Det är tråkigt tycker vi, säger Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka.

Håller på att återställa: "Sentimentalt"

Enligt Marcelo "Masse" Salazar, en av grundarna, nåddes skivbolaget av beskedet för några veckor sedan.

Just nu pågår arbetet med att återställa skyddsrummet. Hittills har de rensat ut alla saker, något som stundvis varit känslosamt, menar han.

– Det var lite sentimentalt att samla ihop alla grejer. Vi har ju varit där jättelänge, men vi förstår ju situationen också. Vi måste ju återställa det och bara gå vidare, säger han.

Robert Aslan menar att studion har fört med sig ett kulturarv som betyder mycket både lokalt men även nationellt.

– Redline Records har gjort ett starkt avtryck i svensk musikhistoria och jag tror att det har betytt mycket för Botkyrka som plats och för alla unga musikintresserade Botkyrkabor.

Letar alternativ

Nu har förvaltningen i stället fått i uppdrag att utreda alternativ till hur studion och musikarvet kan bevaras i Botkyrka.

– Om vi inte kan vara på den platsen kanske man kan bevara material och hitta en annan plats. Men det får ju utredningen visa vad den kommit fram till, säger Robert Aslan.