Trots att hösten bara börjat är trycket på julbordsbokningar redan högt. På Görvälns hotell i Järfälla är planeringen för årets festligheter redan i full gång.

– Folk har absolut redan börjat boka julbord. Bokningarna kommer mycket tidigare än man tror. I år är det ett lite speciellt år också och vi tror på en anstormning av julbordsbokningar. Det finns ett behov av att ses och göra saker tillsammans, säger hotelldirektörenAndreas Wadlund.

Hur känns det?

– Det är fantastiskt roligt och tacksamt att få mycket förfrågningar om julbord.

Andreas Wadlund tror att årets julbord kommer påverkas mycket av att restriktionerna försvinner.

– Privatpersoner och företag kommer att våga boka julbord igen. Jag tror trycket på julbordsbokningar kommer vara väldigt högt och det gäller att vara ute i god tid om man planerar att ha julbord ett specifikt datum, säger han.

På Görvälns hotell kommer det inte att serveras någon klassisk julbordsbuffé.

– Vi kommer att servera en julmiddag inspirerad av det klassiska svenska julbordet. Det blir inte den klassiska julbordsbuffén utan vi kommer att ha bordsservering. Vi tror att det blir trevligare för gästerna, säger Andreas Wadlund.

Från julkasse till buffé

Viksjö Golfrestaurang serverar ett klassiskt julbord.

– I år kommer vi ha ett mindre julbord som lunch­alternativ tillsammans med sittningar på kvällen och helgen. Då blir det en klassisk buffé inspirerad av det svenska julbordet, säger restaurangchefen Karolina Edvinsson.

Buffén kommer som alltid att dukas upp på glasverandan där gästerna hittar allt från sill till älg och renskav. Restaurangen kommer att pyntas med dekorationer, gran och belysning.

Förra året anordnades ett mindre julbord samt att man gjorde en satsning på en julkasse.

– Då fick de som ville köpa en påse med lite blandat från julbordet, vilket blev väldigt uppskattat.

Viksjö golfrestaurangs julbordsbokning har varit öppen i drygt två veckor.

– Det rullar in bokningar hela tiden vilket är jätteroligt. Jag tror att många har saknat det här och nu när allt fler börjar bli vaccinerade vågar man boka upp sig på saker igen, säger Karolina Edvinsson och fortsätter:

– Vi hoppas att alla ska få plats och att vi kan möta gästernas behov så alla känner sig nöjda och glada.