Mammor från hela Sverige har skickat in bitar till den fyra kilometer långa halsduken som i en manifestation anordnad av organisationen Rebellmammorna togs från Sergels torg till riksdagen 21 april.

Bidrag till halsduken kom även från rebellmammor från Ekerö och de var på plats med delar av den rikskända halsduken när kommunfullmäktige hade sammanträde dagen efter den 22 april.

– För mig känns det viktigt att vara en motpol, att lägga till omsorg och kärlek till det offentliga samtalet. Vissa politiker säger att det inte finns folkligt stöd för omställningen. Nu får de veta att det finns, säger Eva Solhäll, som var en av rebellmammorna på plats.

"Grundbult för demokrati"

Rebellmammorna i Ekerö har varit med på kommunfullmäktige sammanträden tidigare.

– Aktivism handlar om att vara en aktiv medborgare och det är grundbulten för en levande demokrati. Vi vill vara på plats där besluten fattas för att påminna om att det spelar roll, att det finns någon som bryr sig och att den här frågan inte går att bortse från, säger rebellmamman Aline Anckarman.

Ger styrka

Att den lilla lokala manifestationen hakar i den stora gav styrka, menar deltagaren Lisa Lindberg.

– När vi startade var vi bara två mammor som tyckte det var oerhört jobbigt att ställa sig på torget med en skylt och sticka ut. Men vi visste att vi behövde göra någonting. Känslan att gå från att vilja vända om när vi två kom ut på torget till att stå runt riksdagen med över 1 000 andra mammor med samma oro kommer alltid finnas kvar i våra mammahjärtan.