– Jag blev informerad direkt när inspektören hade varit ute på plats. Det är inget dussinärende, säger Maria Lindström, miljö- och hälsoskyddschef i Österåkers kommun.

De mörka prickarna är spillning. Bild från kommunens inspektion på förskolan.

De mörka prickarna är spillning. Bild från kommunens inspektion på förskolan.

Österåkers kommun

23 januari gjorde kommunen en oanmäld livsmedelsinspektion på förskolan Färglådan i centrala Åkersberga. Den avslöjade både färsk och gammal spillning i den kommunala förskolans köksdel, av vad inspektören bedömde som råttor. Bland livsmedel, köksredskap och bland dagisets tallrikar och bestick. Enligt inspektionsrapporten rör det sig om råttor.

– Det är extremt ovanligt att vi ser spår av råttor vid våra livsmedelskontroller. Om vi ser spår av skadedjur är det vanligare att man vi ser spår av möss. Det gäller generellt vid livsmedelskontroller och inte enbart gällande förskolor, säger Maria Lindström.

– Det är ovanligt att vi ser spillning bland utrustning eller porslin.

Är det större hälsorisker när det handlar om livsmedelsverksamhet för barn?

– Nu ska ju inte barnen vara i livsmedelslokalen annat än om de hämtar matvagnar och liknande. De ska inte var där och leka, säger Maria Lindström, och tillägger att barn och äldre klassas som känsliga konsumenter enligt livsmedelsverket.

Borde inte personal eller städare upptäckt det tidigare?

– Jo absolut, de framförde att kökspersonal hade hittat spillning på morgonen när vi kom på inspektionen. Så de hade viss uppmärksamhet på att de hade bekymmer.

Söndertuggad matförpackning. Bild från kommunens inspektion på förskolan.

Söndertuggad matförpackning. Bild från kommunens inspektion på förskolan.

Österåkers kommun

Enligt kommunen är det inte första gången som förskolan haft problem med objudna matgäster. Så sent som 2021 tätade fastighetsägaren springor för att stoppa skadedjur.

Men när skadedjursbekämpare besökte förskolan efter inspektionen i januari visade sig tätningen ha brister – fogmassan bakom ett förvaringsskåp var söndergnagd. Dessutom hittades ett tidigare okänt hålrum vid skåpet.

Ann Bisenius har jobbat 40 år inom kommunen och är skolchef för Österåkers förskolor:

– Det är väldigt ovanligt. Det är första gången jag har varit med om detta, säger hon och berättar att barnen på Färglådan fick mat från Solskiftesskolan under saneringen.

Efter ytterligare en kontroll i januari konstaterade kommunens miljö- och hälsoskydd att förskolan åter är skadedjurssäkrad. Förskolan ska också förvara livsmedel i slutna behållare och ta fram en skriftlig åtgärdsplan mot skadedjur.

Sedan skadedjursbekämpare besökte skolan i slutet av januari ska problemen var avhjälpta.

Sedan skadedjursbekämpare besökte skolan i slutet av januari ska problemen var avhjälpta.

Mikael Andersson

Har man sett några nya spår av råttor eller gnagare?

– Nej, jag har inte hört något. Jag kan också tänka mig att alla är extra observanta nu, säger Ann Bisenius.

Enligt henne rör det sig, tvärt emot vad inspektionsrapporten säger, troligen om möss och inte råttor.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet gör samma bedömning när Mitt i kontaktar honom:

”Det troligaste är väl husmus eller skogsmus” skriver han och tillägger: ”om jag inte luras helt av skalan” (möjligheten att bedöma hur lång spillningen är).

Möjligen är även fladdermöss möjligt, avslutar han, ”men tror inte det”.