Tama. En av de boende, Mette Åberg, berättar att hon har fått sätta upp ett skydd så att råttorna inte ska komma in i lägenheten. Foto: Anton Kyhlbäck/Mette Åberg (kollage)

Råttinvasion i Djursholm

Råttor på uteplatserna och bland sopkärlen. Nu slår boende larm om att råttorna vid Djursholms torg blivit fler – och fräckare. ”De är ganska tama så när jag kommer ut så sitter de och tittar på mig” säger en boende.

  • Publicerad 06:00, 18 aug 2022

Jag har fått pallra upp ett skydd vid så att de inte ska springa in.

Elvy Svennerstål (L) Foto: Liberalerna

Det startade under sommaren.

Allt fler råttor började tränga sig in på uteplatserna hos boende intill Djursholms torg.

Att råttor syns då och då är inte helt ovanligt, berättar Mette Åberg som bott flera år i området. Men det här var något annat.

– Nej, det har varit för äckligt, säger hon.

På bilder och filmer tagna i området kan man se hur råttorna nästan dansar på borden på uteplatserna.

– Det har varit fler än någonsin, och de är väldigt matglada. De springer in och ut ur sopkärlen, hittar pizza och alla möjliga godsaker. De är ganska tama så när jag kommer ut så sitter de och tittar på mig, säger hon.

Att äta frukost på uteplatsen är det inte längre tal om.

Känner till problemet

Danderyds kommun har kopplats in i ärendet, efter att flera boende hört av sig. Ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, Elvy Svennerstål (L), känner till problemet.

– Det är obehagligt och oroande. Vi gör vad vi kan, och tyvärr tar sådant här tid, säger hon och understryker att ärendet är prioriterat.

– Men sedan faller det på verksamhetsutövarna (läs: fastighetsägarna) att lösa det.

Anledningen till råttinvasionen tros vara att råttorna sökt sig till nya sopkärl. När kärlen utanför en restaurang stått tomma under sommarperioden har de små gnagarna fått söka sig till de boendes.

– Vi känner till ärendet och jobbar för att komma tillrätta med det, säger Eva Jonasson, pressansvarig på Fastighetsbolaget Balder.

– Råttorna finns där människor lever och de kan hitta föda. När de inte hittar mat på en plats letar de vidare vilket verkar vara vad som skett i sommar.

Vill inte äta giftet

Djursholmsbon Mette Åberg berättar att råttinvasionen varit oläglig, speciellt nu på sommaren.

– Jag har en inglasad balkongdörr som jag har fått pallra upp ett skydd vid så att de inte ska springa in. Det känns så klart inte kul.

Sedan innan har man försökt bekämpa råttorna med gift och fällor. Men det har inte räckt till.

–  Så länge det har funnits mat i soptunnorna vill de inte äta giftet, säger hon.

Ska säkra med plåtar

Balder fastigheter meddelar att de har kontakt med Anticimex och näringsidkare i området för att hitta en lösning på problemet. Bland annat ska bolagets sopkärl säkras med plåtar.

Det är inte läge att köpa in några katter?

– Jag tror inte katter är lösningen. Råttor är inte trevligt för någon och vi arbetar för att hitta en fungerande lösning, och har dialog med de som arbetar och bor där, säger Eva Jonasson.

Så skyddar du dig

Det här kan du göra för att skydda dig:

Laga hål i fastigheten så att råttor inte kan ta sig in.

Se till att det är lock på sopbehållare och att soprum är tätade.

Komposter bör placeras en bra bit från huset.

Plocka bort fallfrukt under fruktträden.

Visste du också att... råttor förökar sig väldigt snabbt? Ett råttpar kan i teorin ge upphov till mellan 800 och 1000 individer under ett år.

Källa: Anticimex

Visa merVisa mindre

Foto: Mette Åberg