Från graffiti till djur. En 4 H-gård planeras i Snösätra industriområde. Foto: Sacharias Källdén

Rågsved kan få en 4H-gård

Rågsved kan få en egen 4H-gård, eventuellt där Snösätra industriområde tidigare legat. Politikerna har röstat ja till Rågsvedsbon Annie Englunds medborgarförslag. "Vilken grej", säger hon.

  • Publicerad 08:09, 6 maj 2021

En 4H-gård, med höns, kaniner och getter eller andra djur. Det kan bli verklighet i Rågsved. Bakom initiativet finns Rågsvedsbon Annie Englund.

– Rågsved är ett område under utveckling. Det här kan ge Rågsved ett lyft. Förskolor och skolor kan förlägga delar av sin utbildning där också, säger hon.

Annie Englund är djurvårdare, jobbar med hundar och har tillsyn över fåren i Rågsveds naturreservat. Hon kom på idén till medborgarförslaget efter att hon fått höra av flera invånare att fler djur vore ett välkommet tillskott till området.

Nu har stadsdelsnämndens politiker röstat ja till idén. Det betyder att planen ska utredas närmare, så än så länge är det inte 100 procent säkert att det blir en 4H-gård.

Annie Englund. Foto: Foto: Emilie Billander

Just nu håller Annie Englund, ihop med 4H-organisationen i Stockholm, på att starta en 4H-klubb i Rågsved, med syfte att få till en gård i Rågsved.

Förhoppningen är att locka både barn, ungdomar och vuxna. På en 4H-gård är det medlemmarna som hjälps åt att ta hand om djuren. Målgruppen är 6-25 år, men vuxna behövs också för att hålla i gång verksamheten.

– Det är inte bestämt än vilka djur som ska finnas där. Det är upp till medlemmarna, men rent generellt brukar det finns någon häst, ko, getter, får, höns eller kaniner. I 4H försöker man bevara de svenska lantraserna, säger Annie Englund.

Kan bli i Snösätra

Under vecka 18 hålls ett möte i 4H-klubben för de som är intresserade att delta. Se information i Facebookgruppen "Rågsveds 4H-klubb".

Än så länge är det inte klart var 4H-gården ska hålla till men det utreds om den kan ligga i Rågsveds naturreservat, där södra delen av Snösätra industrireservat tidigare låg.