Helena Söderblom är någon att hålla i handen när det blåser. Den 39-åriga Sköndalsbon är tidigare svensk mästare i taekwondo och jobbar som rådgivare i krisberedskap.

När Mitt i når henne på telefon, förbereder hon just en kurs i att hantera följderna av en rysk invasion.

Men i nysläppta debutromanen När världen slocknar, är det varken ryssen eller för den delen en pandemi som ställer till det. Ett våldsamt snöoväder drar in över Stockholm och slår ut allt, såväl trafik som elektricitet.

Ängslig tvingas vara modig

12-årige Adam är huvudpersonen som tvingas lösa situationen för sig och sin syster.

– Adam är en ganska ängslig kille som i det här läget tvingas vara både modig och påhittig, berättar Helena Söderblom.

Med i boken finns även Adams äldre bror Max som är något av en prepper, med vattenfyllda petflaskor i frysen och uppladdningsbara ficklampor, väl förberedd för en kris.

Precis som Helena Söderblom.

– Jag har ett prepperintresse sen länge. Det är något man även vill involvera barnen i, men för dem kan det lätt bli abstrakt, säger hon.

För 9-12

Det var ett av skälen till att hon började skriva på boken, som vänder sig till åldersgruppen 9-12 år.

– Jag försöker att litterärt beskriva en situation som faktiskt kan inträffa. Efter stormen Alfrida var min svärmor utan el i skärgården i fyra dagar.

Att Sverige dessutom befinner sig i sin största kris i modern tid gör inte berättelsen mindre relevant. När hon skickat in manuset till förlaget fick hon svar efter bara tre dagar.

Vilket är ditt bästa preppertips?

– Idealet för mej är inte att man ska ha en proppfull källare utan att man ska tänka på det här hela tiden i vardagen. Att man kan köpa flera paket pasta istället för bara ett så det inte tar helt slut i skåpen.