Föreningen BID Rotebro startades våren i fjol för att stärka tryggheten och attraktiviteten i Rotebro.

Syftet är också att främja samarbetet mellan fastighetsägare och andra aktörer, och att skapa en positiv utveckling i lokalsamhället när det gäller handel och service, kommunikationer, trafikmiljö och fysisk miljö.

I förra veckan samlades man alltså för en första gemensam trygghetsvandring.

Deltagarna tittade bland annat på belysning, buskage, klotter, nedskräpning och annat som kan skapa otrygghet.

"Gav oss en bra bild"

Nästa steg är att gå igenom anteckningar och de bilder som togs för att se hur eventuella problem kan åtgärdas på bästa sätt.

– Föreningens första trygghetsvandring gav oss en bra bild över hur vi kan göra området tryggare, och den ska resultera i konkreta beslut om vem som ska göra vilken åtgärd. Nu ser vi fram emot att genomföra dessa åtgärder, för att öka tryggheten för dem som bor och rör sig i området, säger Carolina Lejon, Sollentunahems förvaltningschef som var en av deltagarna.

Under 2024 kommer BID Rotebros verksamhet att inriktas mot fem områden som ska bidra till att Rotebro blir ett bättre område att bo, besöka och verka i: Trygghet och säkerhet, gemenskap och trivsel, kommunikation, utemiljö, och stadsutveckling.

Kameror på gång

Utöver trygghetsvandringar hoppas kommunen att övervakningskameror ska bidra till ökad trygghet vid Rotebro torg. Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan att kommunen efter två års väntan till slut fått tillstånd att sätta upp kameror där.

– Det kommer att ta lite tid för det är inte klart exakt var de ska sitta och hur de ska riktas, men det är ändå ett väldigt positivt besked för Rotebroborna, sa kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) då.