Enligt kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) är det beskedet positivt.

– Det kommer att ta lite tid för det är inte klart exakt var de ska sitta och hur de ska riktas, men det är ändå ett väldigt positivt besked för Rotebroborna, säger han.

Kommunen ansökte om att få sätta upp övervakningskameror i Rotebro redan i januari 2022. Handlarna kring torget jublade samstämmigt. Men det skulle alltså dröja två år innan det kom ett ja från Intergitetsskyddsmyndigheten, IMY.

Tidigare kameror tillfälliga

Däremellan har polisen satt upp två kameror, en i hörnet av Hemköps huskropp och en vid Ekens Kök & Bar lite längre in på Gillbostråket. Men de plockades ner efter bara tre månader till stor besvikelse för många i Rotebro.

Skyltarna som påvisade polisens kameraövervakning satt kvar under våren 2023, fast själva kamerorna redan hade plockats ner.

Skyltarna som påvisade polisens kameraövervakning satt kvar under våren 2023, fast själva kamerorna redan hade plockats ner.

Stefan Källstigen

– Så tråkigt, allt börjar om på ruta noll igen, sa Anna Gudopoulou, ordförande i Brf Ritaren och sedan länge starkt engagerad i tryggheten i Rotebro, om det.

Orsaken var att polisens tillstånd var tidsbegränsat. Det är däremot inte tillståndet som kommunen nu har fått beviljat.

– Att säkra upp torget känns värdefullt. Jag är själv Rotebrobo och det är en lugn kommundel för det allra mesta, men just kring torget får vi signaler om droghandel och även cykelstölder och bilinbrott, säger Henrik Thunes.