Fram till och med måndagen den 15 maj kan alla som är mellan 18 och 28 år lämna in texter till Tensta konsthalls textpris.

Priset föddes ur behovet av en återkommande händelse med fokus på unga i förortens skrivande, och sedan det instiftades har mängder av talanger vaskats fram, varav flertalet sedan blivit utgivna av förlag.

Nominerad till Augustpriset

Mitt i har tidigare bland annat skrivit om 2020 års vinnare Nora Khalil, som efter att hon vunnit priset både blivit utgiven och varit nominerad till Augustpriset i Årets svenska barn- och ungdomsbok, med debutromanen Yani.

– Det bästa med det här priset är att det öppnar dörrar och inspirerar fler från våra områden att börja med skrivande, vilket i längden främjar representationen från orten i litteraturen, något som verkligen behövs, säger författaren och ståuppartisten Melody Farshin.

Hon sitter i årets jury, tillsammans med Snabba cash-författaren Jens Lapidus och poeten Nawroz Zakholy, en del av Revolution Poetry.

Jens Lapidus, Melody Farshin och Nawroz Zakholy är Tensta konsthalls textpris jurymedlemmar för 2023.

Jens Lapidus, Melody Farshin och Nawroz Zakholy är Tensta konsthalls textpris jurymedlemmar för 2023.

Stefan Tell/Caroline Andersson Renaud/Joel Nilsson.

"Skriv bara!"

Melody Farshin vill se bidrag som kommer från hjärtat, säger hon.

– Jag ser fram emot att läsa saker som är äkta – äkta för den som skrivit det. Då blir det som allra starkas. Det märks när författaren skapat en text med mottagaren i åtanke tycker jag, det lyser ofta igenom och blir för anpassat och fyrkantigt. Skriv bara, vad du vill och känner för, släpp tanken på andra!

Tensta konsthalls textpris är öppet för i princip alla typer av texter, och unga från hela Sverige kan söka in.

Melody Farshin, som är född och uppvuxen i Husby, hoppas på att många, framför allt från Järva, ska delta.

– Jag uppmanar hela orten att söka! Det här är vår tävling, det finns redan så många andra tävlingar för resten. Nu vill jag verkligen se representation, framför allt från Järva, så klart. Det finns så många talanger här, säger hon.