Sedan Tensta konsthalls textpris grundades 2014 har man utsett ett tjugotal pristagare, varav många sedan blivit publicerade på förlag.

I tävlingen deltar unga mellan 15-25 år från Stockholms förorter. Pristagarna vinner, förutom publiciteten och chans att knyta kontakter, även en summa pengar.

I år blev det vinnande bidraget ett utdrag ur en roman, skriven av Nora Khalil, 23, från Alby. Texten beskrivs som en berättelse om tre unga pojkars liv och äventyr i en klassisk samtida förort.

”Sällan har tonårsliv, asylpolitik och svensklektioner skildrats med så mycket humor och exakthet”, skriver juryn i en del av sin motivering.

Kontaktad av förlag

– Det känns jättekul! Den här vinsten känns som ett kvitto på att det jag håller på med är bra. Juryn består av författare som jag har stort förtroende för och ser upp till, så det känns som en push till att fortsätta med manuset, säger Nora Khalil.

Nora Khalil är annars utbildad lärare, men ägnar stor tid åt sitt skrivande. Hon har tidigare givit ut diktsamlingen Skör som betong.

Nu berättar hon att vinsten, trots att den så pass nyligen annonserades, redan givit ringar på vattnet.

– Jag har blivit kontaktad av förlag som vill prata med mig, så det känns verkligen som att det kommer hända något med det här manuset, säger hon.

"Ovanligt hög nivå"

I årets jury satt författarna Murre Gonday, Tone Schunnesson och Athena Farrokhzad samt Paulina Sokolow som representant från Tensta konsthall.

– Det är min första gång i juryn och det blev uppenbart vilken kraft det finns i skrivandet och språket. Enligt de andra i juryn höll årets bidrag en ovanligt hög och jämn nivå och jag är extra nöjd med att det blev en sådan bredd bland vinnarna med en roman, två vilda långdikter och en essä, säger Paulina Sokolow.

Årets andrapristagare blev Jana Paegle, 20, studerande född i Lettland och uppvuxen i Södertälje. Tredjeplatsen delades av Adina Edfelt, 18, gymnasiestudent på Södra Latin och Ali Mahmoudi, 23, uppvuxen i Vällingby och snart färdig psykolog.

Prisutdelningen sker senare i vår.