De senaste åren har så kallade rekoringar, där köpare kan handla kött, ägg, grönsaker och mycket mer – direkt från lokala matproducenter, ploppat upp som svampar runt om i Stockholm. Jonas Lönnqvist är initiativtagare, tillsammans med sin fru Linda, som också är producent och driver Lönnqvists Skafferi. All beställning sker i facebook-grupper och sedan hämtar man sin mat från producenterna själva, på bestämda platser och tider.

– Reko står för rejäl konsumtion, det betyder att man handlar direkt från producenterna och utan mellanhänder. Det blir mindre matsvinn eftersom allt producenten har med till utlämningen redan är sålt och du får bort ett steg i kedjan med betalning i förskott. Det är fort, smidigt och enkelt att handla även i pandemitider. Och utomhus, säger Jonas Lönnqvist.

Nu har turen alltså kommit till Vasastan och Norrmalm. Premiärdatumet är satt till 11 februari och i dagsläget har cirka 200 personer blivit medlemmar i gruppen. Förhoppningen på den nya etableringen är stor enligt Jonas.

– Nu konsoliderar vi innerstan eftersom vi har rekoringar på Östermalm, Söder och Kungsholmen sedan tidigare. Vi ser ett tryck även i Vasastan och Norrmalm och det är ett område där vi inte riktigt har haft täckning tidigare.

Till premiären kommer 15-20 producenter finnas tillgängliga att beställa från, med bland annat kött, grönsaker, ägg och andra basvaror. Men utbudet ska växa enligt Jonas.

– Vi har en stor förhoppning på den här rekoringen. Hittills har det varit ett väldigt mycket positiv feedback från både konsumenter och producenter, säger han. 

Hur skiljer det sig i pris jämfört med att handla i en vanlig matbutik?

– Vi ser de här produkterna som mathantverk. Eftersom det är småskaligt lokalt producerade produkter som man i många fall inte kan handla någon annanstans är det svårt att jämföra med dagligvaruhandeln.