Det uppger ansvariga fackliga skyddsombud, som nu har begärt hjälp från Arbetsmiljöverket, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Främst gäller det polisens passexpedition i Flemingsberg. Men samma problem finns hos övriga passenheter i Stockholm, som alla tampas med en hög arbetsbelastning efter pandemin.

– Det är ett så högt tryck att medarbetarna inte hinner återhämta sig, med anmälda arbetsskador och sjukskrivningar som följd. Jag vet att det också finns ett mörkertal när det gäller stressymtom hos personalen, säger Robert Brindeby, samordnande huvudskyddsombud på Polisförbundet i södra Stockholm, till Siren.

Skyddsorganisationen har tidigare riktat flera krav om åtgärder till ledningen utan att parterna har nått varandra. Den nu aktuella så kallade 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket gäller bland annat en efterfrågad psykosocial skyddsrond.

Särskild händelse

Situationen har förvärrats under det senaste halvåret med hög personalomsättning, ökade sjukdomstal och tillbud, betonar skyddsombuden i anmälan.

Polismyndigheten har nu inlett en särskild händelse för att stävja passkaoset, och Robert Brindeby ser positivt på de signaler som kommer från arbetsgivaren på ett nationellt plan, säger han.

Nyrekrytering av passpersonal pågår samtidigt som extra resurser i form av andra polishandläggare kan tillföras.