– Jag vaknade av smällen. Först trodde jag det var ett tekniskt fel eller ett åsknedslag säger Staffan Obel, som bor mer än en halv kilometer från villan där explosionen inträffade.

När Mitt i träffar honom är han ute med sin mor och familjens hund.

– Det var ett kraftigt ljud, av metall. Jag trodde att ett plåttak rasat ihop, säger han.

Explosionen i Djursholm inträffade vid tvåtiden, natten mot måndagen (31/7). På förmiddagen, några timmar efter händelsen, syns fortfarande en del av skadorna vid den drabbade villan.

Den stora grinden är bortfraktad och en glasmästarbil är på plats för att reparera fönster på de många hus i området som också drabbades av tryckvågen.

Danderydsbon Staffan Obel vaknade av smällen.

Danderydsbon Staffan Obel vaknade av smällen.

Malin Lövkvist

– Det är ett 20-tal fönster enbart på de tre hus vi har hand om, säger Dennis Jakobsson på Ryds glas som Mitt i träffar i området.

En kvinna som bor i närheten uppger att deras hus fick fönster krossade och att tegelpannor lossnade från taket.

Vad som orsakade den kraftiga smällen är fortfarande oklart. Vid explosionen var de boende i villan hemma, men ingen skadades. Polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

På måndagen var ännu ingen person gripen.

Har det funnit någon hotbild mot den utsatta villan?

– Det är inget vi kommenterar överhuvudtaget. Rent generellt brukar vi inte göra det, säger Mats Eriksson på polisens mediecenter.

Förutom glasmästaren och media passerar en strid ström av ortsbor platsen för explosionen.

– Det är tråkigt när det händer. Det händer överallt. Det är nästan så man vänjer sig, säger Danderydsbon Eva Johansson-Obel.