Det är försommar i luften och många vilda djur får barn. Låter underbart, kan man tycka. Men det finns ett problem. Stockholm är fylld av oerfarna hundägare med så kallade ”pandemihundar” som är okopplade. Det anser i alla fall Kenneth Kronberg, kriminalkommissarie och polisens viltansvarige i Stockholm.

Enligt honom har det varit en stor ökning av rapporter om lösspringande hundar ute i naturen.

– Det är en stor barnkammare ute i naturen. Då blir man fullkomligt rasande när det kommer in mängder med samtal om att hundar springer lösa och biter ihjäl rådjurskid. Det är en hemsk syn. Vi har även en ökning av rådjur som skräms och fastnar i stängsel, taggtråd och fotbollsmål, säger han.

Catrine Cederberg skaffade sin hund Maggan under pandemin. Hon har henne dock alltid kopplad. Däremot tycker hon det blir problem att veta vad som gäller alla gånger.

– Framförallt är vissa hundrastområden dåligt skyltade så alla vet inte vilka regler som gäller på platserna, säger hon.

1 mars till 20 augusti måste man hålla sin hund under extra stor uppsikt ute i naturen. ”Min hund är så snäll, den behöver inte vara kopplad” är ett argument som aldrig håller, enligt Kenneth Kronberg. Inte minst då det är brott mot jaktlagen ha att ha hundar som springer löst och ger sig på djur.

– Det är så många hundägare som inte fattar att deras Labrador eller Cocker spaniel jagar. Hur svårt ska det vara, koppla era jäkla hundar. Jag är gärna en polis som rasar i den här frågan, säger Kenneth Kronberg.

Enligt honom är det tydligt att många som skaffat hundar under pandemin har för liten kunskap om vad det innebär att vara hundägare.

Varför tror du det är så?

– Pandemihundarna var söta, gulliga och kurade ihop sig på fötterna när folk jobbade hemma i början av pandemin. Nu har de blivit stora och kan bli svarta i ögonen. Vi har inte avlat bort hundarnas instinkter att jaga, men det tycks folk ha noll förståelse för.

Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska kennelklubben, SKK. Han håller med om att det finns många hundägare i Stockholm som inte har full koll på vad som gäller.

– Ja, jag kan bara bekräfta att det dessvärre är helt sant, säger han.

Det finns ändå positiva signaler på att intresset för att lära sig är högt.

– Det är många kurser och utbildningar för hundägare som är fullbokade, vilket är roligt att se.

Vad har du för tips till oerfarna hundägare?

– Sätt dig in i vilket ansvar du har, lär dig vad som gäller enligt lagen. Du ska ha din hund under en sådan uppsyn att den absolut aldrig kan avvika. Inte ens en meter.

Visst märker man av att det blivit fler hundägare. Och jag möter många som verkar vara lite osäkra. Vissa släpper sina hundar vind för våg, och har inte riktigt koll på hur hundarna leker med andra hundar. Det kan gå riktigt vilt till.

Yvonne Säfström är en rutinerad hundägare som inte behöver några speciella råd när hon promenerar med sina hundar Elsa och Cha Cha. Men hon håller med om att antalet oerfarna hundägare har ökat i Stockholm.

– Jag möter många som verkar lite osäkra. Vissa släpper sina hundar vind för våg, och har inte riktigt koll på hur hundarna leker med andra hundar. Det kan gå riktigt vilt till, säger hon.