Det var under Stockholms kulturfestivalens sista kväll, söndag 21 augusti, som en väska med okänt innehåll hittades i Kungsträdgården. Ett stort område spärrades av och det Nationella bombskyddet kallades till platsen för att undersöka väskan.

Ska undersöka dugligheten

Polisen bekräftade under måndagsförmiddagen att det rörde sig om en skarp sprängladdning i väskan. Enligt tidningen Aftonbladet sköt polisens bombtekniker sönder väskan med det misstänkta föremålet, vilket orsakade en stor smäll, vid klockan 01 natten mot måndagen.

– Nu ska alla komponenter undersökas. Det är först efter undersökningen vid nationellt forensiskt centrum som vi kan säga om det farliga föremålet var funktionsdugligt, säger Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef vid Norrmalmspolisen i en kommentar

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Enligt Erik Åkerlund jobbar nu polisen med vittnesförhör och med att analysera bild och filmmaterial.

Anders Bryngelsson vid polisens mediecenter kan inte heller han säga mer om vad den explosiva laddningen bestod av.

Vad han känner till fanns ingen hotbild mot Kulturfestivalen och ingen person är i nuläget gripen. Han vill inte heller gå in på detaljer om hur väskan upptäcktes.

Arbetar ni på något annorlunda sätt i centrala Stockholm kommande tid med ökad närvaro, ökad beredskap eller andra åtgärder?

– Vi har poliser som syns där och som kan svara på frågor men jag tror inte vi har någon utökad bevakning på grund av det här, nej.

Mitt i har tidigare varit i kontakt med Säpo som hänvisar hela utredningen till Stockholmspolisen.

Kulturfestivalens evenemang på Gustav Adolfs torg behövde inte avbrytas under söndagskvällen.

Klockan 06 på måndagen meddelade polisen att de sista avspärrningarna var hävda och den tekniska undersökningen var avslutad.