Den 8 april fick polisen information från olika håll, bland annat från vårdnadshavare som hörde av sig till kommunens fältverksamhet, att en fotbollsmatch skulle spelas vid Skarpängs bollplan vid 20.30-tiden.

– Vi har sett det här vi några enstaka tillfällen de senaste åren där man organiserat en spontan fotbollsmatch. Det är ju positivt att ungdomar vill vara fysiskt aktiva, men det blir ett problem när så många samlas i och med pandemilagen och att det uppstår ordningsstörningar, säger Jonas Nilsson.

200 ungdomar

Jonas Nilsson berättar att ungdomar har spridit denna aktivitet på sociala medier, vilket förberedde polisen för den kommande sammankomsten.

– Några lägger ut det här på sociala medier, vilket leder till att det blir andra typer av aktiviteter nu när ungdomsplatser är stängda eller begränsade.

Med hjälp av väktare kunde man släcka lamporna på fotbollsplanen och ungdomarna skingrade sig efter uppmaning från polisen och kommunens fältverksamhet.

– Man tände bengaler och fyrverkerier på platsen och i det här läget klassade man detta som en offentlig tillställning för att det var någon form av arrangemang där man har bjudits in till detta.

Pandemilagen säger att endast åtta personer får träffas på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

En liknande situation uppstod en dag senare på Tibblevallen. Utfallet blev detsamma som kvällen innan. Däremot upprättades en anmälan om brott mot ordningslagen och skadegörelse för en bengal som skadade en mindre del av konstgräsplanen.

Föräldrarna kan påverka

Både polisen och kommunen har gått ut med information om dessa händelser och har uppmanat föräldrar till att prata med sina ungdomar.

– Det är viktigt för vårdnadshavare att prata med sina ungdomar om de problem och ordningsstörningar som kan uppstå. Om de eventuella brott kring tända bengaler och fyrverkerier, men även användning av alkohol som förekommer på dessa arrangemang, säger han.

– Vi ser gärna vuxennärvaro i form av föräldrar på de här platserna.