Drygt 33 000 kronor i dagsböter för två fall av missbruk av handling.

Det blev domen i Attunda tingsrätt mot en man i Södra Roslagen som fuskade med betygen när han sökte utbildning och jobb hos polisen.

”Det är rent hjärnsläpp, okunskap och dålig kontroll” förklarade mannen i förhör, men har nekat till att medvetet ha skickat in de felaktiga betygen.

Skyllde på avliden

I stället skyllde han på en numera avliden person som han antyder kan ha ändrat betygen – för 20 år sedan. Enligt mannen gillade inte personen att han någon gång kanske skulle söka till polisen.

Det trodde inte tingsrätten på.

”Om (personen) inte ville att han skulle arbeta för en myndighet så ter det sig även mycket märkligt att (personen) skulle ändra hans betyg till det bättre så att han faktiskt får en sådan anställning” skriver tingsrätten.

Inte grovt brott

Åklagaren ville att mannens brott skulle bedömas som grova, men det ansåg inte tingsrätten och skriver att det visserligen ”finns ett stort samhälleligt intresse av att enbart lämpliga personer utbildas och sedan tjänstgör som poliser”.

Däremot menar tingsrätten att det sannolikheten att mannen skulle klara av polisutbildningen och sedan visa sig vara olämplig som polis – på grund av avsaknad av tillräckliga betyg – som låg.

De falska betygen avslöjades när en handläggare på Universitets- och högskolerådet reagerade på flera formella fel i mannens betyg. Bland annat var dessa satta med fel betygsskala.

Mannens anställning vid polisen är avslutad.

Domen kan överklagas.

LÄS MER: Polisanställd åtalad för förfalskning