Södra Roslagen

”De behöver poliser och jag vet vad jag kan” säger den misstänkte i ett förhör och har berättat att hen sökt polisutbildningen tre gånger utan att bli antagen.

Nu har hen åtalats för två fall av brukande av falsk urkund. Den ena gången sökte hen polisutbildningen med ett falskt skolbetyg i svenska. Vid det andra tillfället använde hen falska betyg i svenska och matematik för att söka en civil anställning inom polisen.

Enligt åtalet erkänner den åtalade brott.

Skyllde på andra

Vid bedömningen av straffvärdet för det första fallet skriver åklagaren att det är ”försvårande att en person utan tillräckliga språkliga färdigheter hade kunnat bli polis”.

I förhör har den misstänkte förklarat att hen inte haft koll på sina betyg eftersom det rör komvuxstudier som ligger långt bak i tiden.

Hen har också hävdat med bestämdhet att hen varken har manipulerat betygen eller bett någon annan göra det.

Istället ska en närstående haft betygen hos sig och skickat kopior för flera år sedan. Den närstående och eventuellt någon annan person ska enligt den åtalade ha ändrat i betygen då, i uppsåt att skada.

Provanställd

Vilka dessa två är är vill hen inte uppge och att hen använde de falska betygen skylls på ”rent hjärnsläpp, okunskap och dålig kontroll”.

Att hen i själva verket hade hoppade av svenskakursen på komvux förklarar hen med att läraren flörtat.

Enligt åtalet har den misstänkte haft en provanställning vid polismyndigheten. Vad som händer med anställningen om hen döms för brott är oklart.