Mitt i har rapporterat om händelsen den 3 juni i fjol som föranledde dödsfallet.

Polis larmades till Råsunda där en man uppträdde aggressivt och våldsamt, det rubricerades som olaga hot och skadegörelse. Ingripandet blev tumultartat. I samband med det fick den misstänkte mannen hjärtstopp och avled.

I början av året åtalades en av poliserna som medverkade vid insatsen för vållande till annans död. Han ska enligt åtalet ha tryckt så länge mot den misstänktes bröstkorg att han drabbades av syrebrist. Polismannen nekar.

I slutet av maj startar rättegången.

Oaktsamhetsbrott

Oavsett utgång i tingsrätten står nu klart att han kommer att få behålla sin tjänst.

Det framgår av ett yttrande till tingsrätten från Polisens personalansvarsnämnd.

Vice ordförande för nämnden Håkan Öberg betonar i ett mejl till Mitt i att utfallet av händelseförloppet är "synnerligen sorgligt".

Beslutet, som beskrivs vara enligt nämndens praxis, grundar sig i att polismannen enligt åklagaren inte haft inte för avsikt att döda mannen, dödsfallet bedöms i stället handla om oaktsamhet från den anställdes håll.

"På samma sätt som sker vid den straffrättsliga prövningen bedöms oaktsamhetsbrott väsentligt mildare än motsvarande uppsåtligt brott vid bedömning av konsekvenserna för den tilltalades anställning", skriver Håkan Öberg.