Klockan är 22.30 torsdagskvällen den 4 maj 2023.

Liksom många andra kvällar är arbetsuppgiften för prostitutionsgruppen vid lokalpolisområde Norrmalm att hitta och rapportera köpare av sexuella tjänster.

I anmälan om händelsen i Bromma, skriver Simon Häggström kriminalinspektör vid prostitionsgruppe, att gruppens arbetsuppgifter den här kvällen är att informera prostituerade om vilken hjälp de kan få.

Den här kvällen har en sexannons på nätet väckt spanarnas misstankar.

Tog kontakt

En av spanarna i gruppen kontaktar annonsören under sken av att vara sexköpare.

Spanaren får en adress och tillsammans med socialtjänsten beger de sig dit.

Lägenheten ligger i källarvåningen till ett stort hus i Bromma.

En kvinna, enligt polisanmälan klädd i "sexiga underkläder", öppnar.

I källarlägenheten befinner sig även en man. Mannen har gömt sig inne i ett rum. I handen har han en mobiltelefon.

Mannen berättar för polisen att han och en kamrat har kommit till Sverige två månader tidigare. Mannen berättar att han hjälper kvinnan med att sälja sex med hjälp av telefonen.

Han säger att han även beskyddar kvinnan mot våldsamma sexköpare.

I källarlägenheten hittar polisen anteckningar, mobiltelefoner och datorer som tyder på att kvinnan inte varit ensam om att sälja sex.

Mannens telefon innehåller enligt polisanmälan uppgifter som tyder på en omfattande koppleriverksamhet, kvinnor som erbjuds allt från beskydd till organisering av resor.

Mannen, en 34-åring, ska enligt polisanmälan ha berättat för spanarna att han och kamraten tillsammans med en tredje person även har startat två webbsajter där de säljer sexuella tjänster.

Större omfattning

Enligt förundersökningen borde brottet bedömas som grovt då prostitution enligt polisen bedrivits i större omfattning och haft olika inriktningar.

Den 8 juni dömdes två män för koppleri i Bromma.

Den 8 juni dömdes två män för koppleri i Bromma.

Mostphotos

Den 8 juni dömdes 34-åringen tillsammans med en 30-årig man till villkorlig dom för koppleri.

Båda männen har nekat till brott.

Mitt i har varit i kontakt med Simon Häggström som skriver att han avstår från en intervju med motiveringen att han är vittne vid rättegången.

34-åringens advokat, Gabriella Alnemark, skriver i ett mejl att hennes klient förnekar brott men att han accepterar tingsrättens dom.

30-åringens advokat, Olov Matsson Dismats, skriver i ett mejl att 30-åringen förnekar brott och att de ännu inte tagit ställning till ett eventuellt överklagande.

Tidningen har sökt åklagaren.

Villkorlig dom är enligt åklagarmyndigheten en påföljd i stället för fängelse, den dömde får en prövotid på två år utan övervakning. Om personen begår nya brott under tiden kan prövotiden förlängas eller ett annat straff utdömas.